Najveći porast broja katolika u Africi – Izrada pisanica

11 ožu

U svijetu je skoro milijardu i 300 milijuna katolika. Od 2005. do 2014. obrađeni su podaci prema kojima je porastao broj krštenih katolika, biskupa i stalnih đakona. Kad je riječ o svećenicima broj se zaustavio na 2011. Najdinamičnije su zajednice u dvije Amerike. Analiza podataka objavljena je u Godišnjaku koji vodi crkveni Centralni statistički ured.

Demografski pad u Europi ima poljedice i na crkveni život. To se vidi na svakom koraku. Iako Europa ima 23% od katolika u svijetu, porast je tek 2%   

Naprotiv u Africi se pojavljuje proljeće crkve. Crkvene se statistike za crni Kontinent odnose na razdoblje od 9 godina, od 2005. do 2014. U ovom razdoblju kršteni su porasli za 40%, duplo više nego u Aziji (20%) i tri i po puta više nego u Amerikama gdje je zabilježen porast od 11%. Europa, koja čini 23% katolika na svijetu, imala je prirast od svega 2%. Polovica katolika na svijetu živi u Amerikama a 2014. broj katolika u Aziji čini 11% i u Oceaniji 16%.

Zanimljivi su podaci o sjemeništarcima, budućim svećenicima. U aposolutnim brojkama danas je 117.000 sjemeništaraca. Njihovo smanjenje opaža se na svim kontinetima osima Afrike gdje je porast od 4%. Na 100 svećenika Afrika i Azija ima 55 odnosno 54 sjemeništarca dok Europa ima 10 kandidata na 100 svećenika, Amerika 28, Oceanija 22. Zanimljivi su ovi podaci. Opažamo da na nekim kontinetima nadođe zima a na drugima nastupi proljeće crkve. 

110316b

Kiša i opet kiša (u Slunju jutros u 9 sati)

Jutros je oblačno i kišovito u slunjskom kraju. Već je i dosadila kiša, magla…Priželjkujemo koji sunčan dan.

Izrada pisanica u OŠ Slunj – U OŠ Slunj 10. ožujka organizirana je izrada pisanica u tehnici koja je u slunjskom kraju najpopularnija: ukrašavanje pomoću voska.  Ovo je pokušaj da se i na mlađe prenese ova tradicija. Iskusne domaćice uz mnogo strpljenja znaju ukrasiti jaja koja su pravo remek djelo. 

Dodajmo da su na županijskim takmičenjima učenici iz OŠ Slunj postigli dobre rezultate. Tako je na takmičenju iz fizike Mihael Cindrić iz 8 r osvojio prvo mjesto,