Komemoracija u Bleiburgu – Goran Muić akademik

12 svi

Događaj koji će obilježiti današnji dan je komemoracija u Bleiburgu. Noćas i jutros rano mnogi su krenuli prema ovom austrijskom mjestu gdje je svibanjskih dana 1945. godine zaustavljena nepregledna kolona izbjeglica ponajviše iz Hrvatske. Mnogi su bježali pred nehumanim komunističkim režimom. Izručeni komunističkim hordama počele su masovne likvidacije bez ikakve istrage ili mogućnosti obrane…Takozvani “mračni srednji vijek” je igračka prema klaonici koju su osmislile i ostvarile opake ideologije, fašizam i komunizam u 20. stoljeću. To su projekti sotone kojemu je ubijanje i razaranje način djelovanja. Danas će u tihoj tuzi mnogi proliti suzu za umorene. Razni provokatori i ovaj će put pokušati baciti ljagu na ovo tiho sjećanje u molitvi. 

Lijepi svibanjski subotnji dan Božji je dar. Danas će mnogi posjetiti svoje prijatelje, rodbinu, stare roditelje i donijeti radost…Subota je priprema za sutrašnje slavlje Dana Gospodnjeg. Odmor u Gospodinu vrhunac je odmora. Najljepše što možemo učiniti je zahvala za čudesna djela Božja koja nas okružuju. Uzvratiti Gospodinu hvalu najljepše je što čovjek može učiniti.

Večeras će se u slunjskoj crkvi u 19 sati vjenčati Tomislava Cindrić iz župe Slunj i Tomica Durdov iz Gospića.

Ulica Stara cesta u Slunju u obnovi

Prof. dr. sc. Goran Muić član HAZU -Jedna vijest nas je ovih dana obradovala. Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti u četvrtak je na skupštini izabrala 10 novih članova, 8 dopisnih i 11 suradnika. U ovu vodeću znanstveno-kulturnu ustanovu u Hrvatskoj u Razredu za matematičke, fizičke i kemijske znanosti izabran je Goran Muić, po ocu Ivanu (pukovnik hrv. vojske)  iz Hrvatskog Blagaja. Njegov otac i majka kao i narod slunjskog kraja ovom se posebno raduju. Inače, njegovi roditelji veći dio godine žive u Blagaju u obiteljskoj kući a ponekad dođu i sinovi Goran i Josip. Goran je redoviti profesor, dr. sc. u području algebre i osnovama matematike. Putuje po svijetu na poziv znanstvenih ustanova. Njemu je matematika poezija. Čestitamo akademiku Goranu i roditeljima!

Povezana slika