Slunj: sajam četvrtkom – Potpisi protiv Istambulske – Godišnjica mučeničke smrti s. Žarke

17 svi

Sunčani četvrtak. Jutro pomalo svježe. Kiša koja je nedavno pala u slunjskom kraju prava je blagodat za vrtove i voćnjake…Danas je sajam u Slunju. Stiže prvo voće i povrće na tržnice: trešnje iz okolice Zadra, mladi krumpir. Danas je u Slunju živo. Trgovci su ponudili veliki izbor robe.

Rušenje Istambulske konvencije – U centru Slunja mali štand na kojemu volonteri nude potpise protiv Istambulske konvencije. Narod je ponekad oprezan pa i tvrdoglav: osjeća kad ga žedna prevode preko vode. Kakvo je nasilje bilo nad narodom kad su ga komesari gurali u seljačke radne zadruge nakon 1945! Ta je kolektivizacija bila protiv zdravog razuma ali su je drugovi iz partije gurali po uzoru na velikog Staljina. I što je ostalo? Nije ni sada drugačije kad je riječ o konvenciji koju se gura pod krinkom zaštite žena. Nasilje nad drugom osobom jednostavno je kazneno djelo i nacionalno zakonodavstvo ga može i mora sankcionirati.

Dan radostan kao san

Još mjesec dana škole a onda…

Samo vi žurite a ja ću polagano

Idemo pomalo kući

Bilo kako bilo ali moram doći među narod u sajam

Iz Blagaja u Slunj

Svibanj i poezija idu skupa

 

Skupljanje potpisa u Slunju za referendum protiv Istambulske konvencije

S. Žarka Ivasić strijeljana u Gospiću 16. svibnja 1946 – Jučer je slavljena misa u gospićkoj katedrali povodom obljetnice mučeničke smrti s. Žarke Julijane Ivasić. Nije ona jedina časna sestra koju su komunističke vlasti strijeljale. Još je šest sestara iz  Družbe sestara milosrdnica podnijelo na sličan način mučeništvo. Kongregacija za kauze svetaca odobrilo je 17.03.2018. pokretanje postupka za njeno proglašenje blaženom. i

Sestra Žarka (Julijana) Ivasić rođena je 18. studenog 1908. godine u Krašiću gdje je živjela do godine 1931. kad odlazi u samostan Družbe sestara milosrdnica svetog Vinka Paulskoga u Zagrebu. Služila je bolesnicima kao časna sestra u više bolnica – Gračacu, Banjoj Luci, Petrinji, a 1939. godine odlazi u bolnicu u Otočac gdje je ostala sve do 1943.  Tijekom Drugog svjetskog rata bolnica u Otočcu našla se na vjetrometini silâ. U bolnicu su pristizali ranjenici raznih sudbina i s različitih sukobljenih strana. Sestra Žarka je u bolnici nastojala svakom pristiglom pristupiti jednako, bez razlike, svjedočeći tako svoje milosrdničko poslanje. U noći s 13. na 14. rujna 1943. nad partizanskim ranjenicima u bolnici u Otočcu izvršen je zločin. Partizani su nepravedno optužili sestre da su ih one prokazivale. Sestra Žarka je godine 1946. osuđena na smrt vješanjem. Molba njezine Družbe za smanjenjem kazne ishodila joj je samo drugačiju smrt – strijeljanje. Strijeljana je 16. svibnja 1946. godine uza zid kapelice svete Marije Magdalene na groblju u Gospiću, gdje joj tijelo i danas počiva. Njezini posljednji dani u gospićkom zatvoru, odlazak na stratište i u smrt divno su svjedočanstvo hrabre vjere.

 

 

 

 

 

Č.s. Žarka Ivasić