Plitvice: susret medijskih djelatnika – Preminula Kata Paulić

26 svi

Danas je na Plitvicama u Pastoralnom centru u naselju Mukinje održan susret djelatnika u crkvenim medijima i njihovim suradnicima. Mnoge župe ili dekanati imaju svoja glasila bilo kao župski list ili web stranice odnosno stranice na društvenim mrežama. Crkva je u neposrednom kontaktnu s ljudima pa su crkvi nekako svojstveni lokalni mediji. Oni bilježe i informiraju o svakodnevnim događanjima u nekoj zajednici ili sredini. Između lokalnog i globalnog granice su gotovo izbrisane pojavom interneta. Lokalna poruka ili vijest dostupna je gotovo u svakom kutku planete.

Biskupijski odbor za medije organizira od 2006. godine godišnji susret  medijskih djelatnika. Tako je i ove godine održan 11. takav susret po redu. Susret je počeo u 10 sati. Nakon pozdrava predsjednika odbora, gosp. Zvonko Ranogajec podsjetio je na dosadašnje susrete. Bilo je među predavačima vrsnih novinara, profesora, djelatnika.  Ovakvi su susreti ohrabrili one koji se trude da iziđu u medijsku arenu. Dobro je čuti kakva su kretanja u medijskom prostoru i uključiti se u njih.

Danas je gost susreta bio gosp. Tomislav Vuković koji hrabro prati i daje doprinos raskrinkavanju povijesnih falsifikata, manipulacija i mitova. Ovaj je rad naporan i donekle pionirski. Pred njim je brdo nataloženih nakupina koje ne mogu opstati pred kritičkim promišljanjem. Tema njegovog predavanja bila je: “Uzroci stalnih kontroverzi jasenovačkog logora”. Polazimo od jednostavne činjenice da nas jedino istina može osloboditi. Svaka manipulacija činjenicama stvara nove probleme. Predavač je naveo mnoštvo dokaza očite manipulacije s brojem žrtava. Skupio je oko 1300 bibliografskih jedinica. Broj žrtava je unaprijed zadan a onda je trebalo pronaći imena. Tu je relativno lako doći do falsifikata. Neka se imena ponavljaju više puta ili su izmišljena. Manipulacije fotografijama posebno je poglavlje. Ideja Predsjednice Kolinde o osnivanju međunarodne komisije za istraživanje žrtava naišla je na otpor onih koji drže monopol nad “istinom”. Oni tu ideju jednostavno proglašavaju revizijom povijesti. A to bi bio realan put do istine.  Tvrdoglavih činjenica sve je više i  pred njihovom snagom probijat ćemo se do svjetla u tunelu. Sanjamo dan kad ćemo ne samo u Jasenovcu nego i pred 1700 masovnih grobnica koje su nastale nakon 1945. pasti na koljena. Korištenje žrtava u dnevno-političke svrhe, njihovo umnažanje ili umanjivanje, vodi nas unatrag. Europa koja je u prošlom stoljeću postala klaonica (Prvi i Drugi svjetski rat) djelo je sotone. A sotoni, ocu laži, neprihvatljivo je pomirenje i opraštanje, hrabrost novog početka.

 

                                     †

Preminula je u 87. godini života KATA PAULIĆ iz Strmačke 125. Pokop u subotu 26.05.2018. na groblju u Cetingradu. Za njom žali sin Mile, kćerke Janja i Jelena, snaha, zetovi, unučad i praunučad