Sveti Bonifacije – Susret braniteljica u Petrinji – Preminula Snježana Katić (51)

5 lip

Danas je spomendan sv. Bonifacija, biskupa i mučenika. Rođen oko 672. godine postao je benediktinac. Stekao je solidnu naobrazbu. U zreloj dobi oduševio se za misijski rad među Germanima. Zaređen je u Rimu za biskupa 722. godine. Dao se na učvršćivanje vjere među Germanima i postigao divne rezultate. Jedna grupa razbojnika ubila ga je s pratiocima na današnji dan 754. Pokopan je u Fuldi.

Jutros je vedro i pred nama je divni sunčani dan. Doduše bit će i naoblake pa i mjestimičnih pljuskova u drugoj polovici dana.

Ovi su cvjetovi nikli iz pijeska na putu: nekima trebaju idealni uvjeti da nešto naprave a nekima je dovoljno malo da izvedu čudo. Po ovim cvjetovima gaze ljudi, sunce ih prži ali oni nude ljepotu

U Petrinji susret braniteljica RH – Susret braniteljica Republike Hrvatske 2. lipnja 2018. godine održan je u Petrinji. I ove godine kao i prethodne dvije okupio se veliki broj braniteljica iz cijele lijepe naše Domovine. Tako su već drugu godinu zaredom ovom susretu nazočile i braniteljice grada Slunja, grada koji je podnio veliku žrtvu u Domovinskom ratu. Susret je organiziran pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, Ministarstva hrvatskih branitelja, Sisačko-moslovačke županije i Grada Petrinje, Kluba Žena Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata.

Program je započeo u 9 sati u Mošćenici gdje je svečano otkrivena ploča s nazivom Trg hrvatskih braniteljica. Ovo je prvi trg u Hrvatskoj posvećen hrvatskim braniteljicama, hrabrim ženama. Susret je nastavljen polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u znak sjećanja na sve one koji su položili svoj život za slobodnu Hrvatsku. U crkvi sv. Lovre služena je sveta misa za sve poginule i nestale u Domovinskom ratu, koju je predvodio don Ivan Borić. U svojoj propovijedi izrazio je divljenje i poštovanje prema ženama koje su se dragovoljno uključile u rat, te je pozvao na zajedništvo i duh našeg naroda koji je vladao 90-tih godina prošlog stoljeća. U 12 sati održana je svečana akademija u velikoj dvorani Hrvatskog doma u Petrinji. U maloj dvorani petrinjskog Hrvatskog doma postavljena je izložba „ Žena – majka – ratnica“, kao i knjige hrvatskih braniteljica. Ugodno druženje nastavljeno je na igralištu uz vojnički grah, pjesmu i svirku. Idući susret dogodine, najavljen je u Splitu kojem se svi radujemo ( Tekst i snimci Marina Matusina)

Slunjanke na susretu braniteljica u Petrinji

                              

Duboko nas je rastužila i potresla prerana smrt SNJEŽANE KATIĆ r. Drljača iz Slunja. Rođena je 1967.  u Cetingradu. Vjenčala se s Marijanom Katićem s kojim je podigla dvije zlatne djevojčice. Radila je u Osnovnoj školi Slunj kao nastavnica te je uživala simpatije đaka i učitelja. Od 2013. godine bori se s opakom bolešću. Nakon zadnjeg pogoršanja hosptalizirana je u karlovačku bolnicu gdje je preminula u ponedjeljak 4. lipnja. Počast ukopa sutra u srijedu 6. lipnja u 17 sati na slunjskom groblju. Za njom tuguje suprug Marijan, kćerke Katarina i Lana, majka Dragica, rodbina, nastavnici i đaci OŠ Slunj