Sv. Norbert – Pješice u Međugorje – U kombiju nagurana 23 migranta

6 lip

Danas slavimo sv. Norberta. Porijeklom iz plemićke obitelji bio je predan svjetovnim užicima. Jednom je samo uz Božju pomoć preživio udar groma koji ga je srušio s konja i onesvijestio. Odlučio je tada napustiti isprazni život te je stupio u benediktinski samostan u Siegburgu, nedaleko Kölna. Svećeničke zavjete primio je 1115. i potom se vratio u samostan. Vrsni propovjednik i čovjek od akcije, potaknut duhom obnove, počeo je obilaziti sela i gradove i svjedočiti evanđeosko siromaštvo riječju i životom. Nekad obični događaj, susret, prizor…može promijeniti naš život. Borbeni ateist može postati vjernik. Takav bude revniji: kao da želi propušteno nadoknaditi.  

Jutros je vedro u slunjskom kraju, vrtovi ukrašeni rosom. Pred nama je dan sličan jučerašnjem. U popodnevnim satima jači razvoj oblaka i mogućnost za poneki pljusak. Temperatura uglavnom između 25 i 30 °C.

Razgovor s najstarijim Slunjaninom koji je u 98. godini

Pješice iz Zagreba u Međugorje – Sinoć je stigao u Slunj hodočasnik koji putuje pješice iz Zagreba (Zaprešić) prema Međugorju. Zove se Ante Damjanović, snažan momak koji je dosadašnji put svladao bez problema. Prenoćio je u župskoj dvorani, sudjelovao na misi u 8 sati i nakon blagoslova nastavio put. Po žegi, kiši, ponekad pljuskovima, svladava uzbrdice i nizbrdice, korak po korak. Na upit nije li to prenaporno odgovara: “Zar Isus nije puno više trpio!” Ako ga primijetite na ličkoj magistrali i dalje zatrubite mu u znak podrške.

Internet je dar ali…- Papa Franjo objavio je 6. lipnja video-poruku koja slijedi njegovu molitvenu nakanu. Internet je dar od Boga, ali „nosi i veliku odgovornost”, istaknuo je Papa, potaknuvši sve na molitvu da Internet ne postane mjesto otuđenosti nego mjesto bogato čovječnošću. Molimo da društvene mreže ne brišu osobnost pojedinaca, nego da promiču solidarnost i poštovanje u međusobnim odnosima i svim našim razlikama – poručuje Papa.

U Slunju zaustavljen kombi sa 23 migranta –  – Migranata je sve veći broj na granici s Hrvatskom od Bihaća do Kladuše. Hrvatska granična policija ima sve veće probleme s ljudima koji ilegalno žele ući u Hrvatsku. Migranti koriste napuštene kuće ili vikendice koje se rijetko koriste. Oni su sve drskiji u želji da uđu u EU. Razni kriminalci našli su ovdje priliku za zaradu. Prevoze nagurane migrante u kombijima za novac. Tako su naši policajci kod Slunja  – kako javlja PU karlovačka – u ponedjeljak u zaustavljenom kombiju našli nagurana 23 migranta. Vozio ih je državljanin Srbije a kombi ima švedske oznake! Dolaze vijesti iz Bihaća da se među migrantima pojavio svrab i ušljivost. Sve ovo stvara zabrinutost. EU zaoštrava odnos prema migrantima. Hrvatska sada uvježbava Šengensku granicu koja će sutra od Slovenije biti pomaknuta na granicu s BiH i Srbijom. Izgleda da je Hrvatskoj namijenjena uloga da brani europske granice kao što je to činila stoljećima zaustavljajući osmanlijski prodor.    

Počast ukopa Snježani Katić – Danas u 17 sati na slunjskom groblju uz veliko mnoštvo naroda pokopana je Snježana Katić, mlada učiteljica  preminula u 51. godini života. Od nje se emotivnim riječima oprostio ravnatelj OŠ Slunj g. Tone Cvitković. Nastavnici i đaci su se pridružili obitelji pokojne Snježane u njihovoj žalosti. Za njom ostaju suprug Marijan i kćerke Katarina i Lana. Župnik je istakao da dobri Bog, koji je naš Otac, sanja svoju djecu kao djecu vječnosti. Smrt ne prekida to Božje djetinjstvo. Zato je naša žalost u znaku susreta, nade u život vječni. Nakon pogreba služena je misa u župnoj crkvi.