Preminuo mons. Jure Petrović

6 lip

Riječka nadbiskupija objavila je vijest da je u 87. godini života i 61. godini svećeništva u svećeničkom domu u Rijeci preminuo mons. Jure Petrović. Mons. Jure Petrović, legendarni ogulinski župnik, generalni vikar, ravnatelj riječkog karitasa u ratnom vihoru, rođen je u Sungeru (župa Mrkopalj) 22.04.1932. Zaređen je za svećenika 29.06.1957.  Bio je župnik u Perušiću a u Ogulinu je proveo dugi niz godina, do pred Domovinski rat. Rado su ga posjećivali svećenici i za svakog je našao lijepu riječ i ohrabrenje. Jednostavan u komunikaciji pokazivao je djetinju dušu. S dozom duhovitosti zračio je dobrotom. Otmjenog duha nije upadao u sitni trač, to mu je bilo strano. Obnašao je značajne službe u nadbiskupiji. Ponekad je “uskočio” u neku službu  dok se nađe bolje rješenje što je on prihvaćao bez pogovora. Kratko je bio generalni vikar a u ratu je vodio riječki karitas. Silna ljudska patnja i karitas išli su skupa. Ovo ga je iscrpljivalo jer je proživljavao svu patnju prognanika. Bio je župnik u rodnom Mrkoplju do umirovljenja. Zadnje godine proveo je u svećeničkom domu u Rijeci. U svećeničkom domu u Rijeci proslavio je 14. rujna 2017. dijamantni jubilej, 60 godina svećeništva. a zlatnu misu u Mrkoplju.  

Tijelo mons. Jure Petrovića izloženo je u župnoj crkvi Žalosne Gospe u Mrkoplju a pogreb počinje u četvrtak 07.06.2018. u 17 sati sv. misom.

Preminula časna sestra u 111. godini –  Jedna od najstarijih redovnica na svijetu, španjolska misionarka Victoria de la Cruz Garcia umrla je u 111. godini života, objavila je agencija CNA prenoseći izjavu kongregacije kojoj je ta sestra pripadala. Preminula je u Tokiju od srčanog udara.