Danas slavlje Krizme u Slunju

16 lip

Današnji dan u Slunju bit će zapamćen po slavlju Krizme. Nakon višegodišnje pripreme, rasta u znanju i vjeri, 24 osmaša primit će sakrament kršćanske punoljetnosti. Na završetku jednog životnog razdoblja ovi mladi preuzimaju pomalo odgovornost u crkvi i društvu. U 17 sati počinje misno slavlje koje predvodi biskup mons. Zdenko Križić. Okruženi roditeljima, braćom i sestrama, okupljenom crkvom oni će otvoriti srce Duhu Svetom da ih vodi u neizvjesnu budućnost. Njihova vjera bit će stavljena na kušnju. Ali, nikad ih neće napustiti snaga Duha Svetoga. Za razliku od nas Bog vjeran ostaje! Po Duhu Svetom mi nosimo snagu Kristova Uskrsnuća a time i našeg uskrsnuća. Kad smo zbunjeni i ne znamo što učiniti u životnim brigama Duh Sveti nas poučava i potiče na hrabre odluke.

Danas u Rastokama

“Duh Sveti želi nas uvesti u svu istinu. On podiže zastor koji sve prekriva. Mi često tapkamo u mraku. Govorimo o stvarnosti, ali na kraju krajeva govorimo samo o svojim predodžbama koje smo stekli o stvarnosti. Kad Duh Sveti podigne zastor, moći ćemo shvatiti svu istinu. Vidjet ćemo kroz zastor. Gledat ćemo do dna. Sve će odjednom postati jasno. Tek po Duhu Svetom mogu shvatiti što Isusove riječi znače u mojoj konkretnoj situaciji, kako postaju za mene riječi života, riječi koje me vode u život. Katkad stojim pred tim biblijskim riječima i ne razumijem ih. Strane su mi, tvrde, često i odbojne. Tada molim Duha Svetoga da mi on protumnači te riječi tako da shvatim što se odnosi na mene i što one meni govore. Kojiput doživim da mi postane jasan ne samo njihov smisao nego i da one uistinu postanu nositelji života i ljubavi te me uvode u tajnu Boga.” Anselm Grun, Kušati uskrsnu radost, KS, 2002.

Nacionalni park Plitvice dobio Titovu vilu “Izvor” na korištenje – Ministar državne imovine Goran Marić i ravnatelj Javne ustanove Nacionalni park Plitvička jezera Tomislav Kovačević potpisali su u četvrtak, 14. lipnja 2018. godine u Ministarstvu državne imovine Ugovor o dodijeli na korištenje, kojim Ministarstvo državne imovine Javnoj ustanovi Nacionalni park Plitvička jezera dodjeljuje na korištenje Vilu Izvor. Događaju je nazočio ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić. Vila neće biti korištena u komercijalne svrhe nego znanstveno – istraživačke. Podsjetimo da je ovo jedna od Titovih vila izgrađena nedaleko izvora rječica koja stvara veliki slap. Posve je devastirana.

Devastirana Titova vila “Izvor” na Plitvicama

U Ogulinu “Igra kolo” – Danas se u Ogulinu održava smotra “Igra kolo”. Na ovoj manifestaciji promovira se tradicijska kultura Karlovačke županije. U ovoj smotri sudjeluje i slunjski KUD “Korana”.

 

Fotografija Frane Lukovica.

Naš je Frane Luković stigao u Kalinjingrad /s još četvoricom biciklista/ na utakmicu Hrvatska – Nigerija/. Večeras će na ovoj utakmici biti oko 5.000 navijača iz Hrvatske u kockastim dresovima. Neka navijaju s oduševljenjem jer naša reprezentacija to zaslužuje ali isto tako neka ne pomišljaju na nerede jer ruska policija nema milosti.

Fotografija Frane Lukovica.

Start u Slunju