Udbina: susret ministranata

18 lip

Danas  je Udbina ugostila oko 150 ministranata iz župa Gospićko-senjske biskupije. U 10 sati oko svetišta živo i razigrano. Župnik i čuvar Svetišta hrvatskih mučenika vlč. Josip Šimatović  u kripti svetišta djeci je govorio o uzorima ministranata kao što su sv. Tarcizije, Alojzije Gonzaga…Ministranti, poslužitelji u svetištu, sudjeluju u slavljenju euharistije na poseban način. Neki su doživjeli obraćenje kad su slučajno zavirili u crkvu i vidjeli ministrante kako pobožno sudjeluju u svetim obredima. Ministranti su radost Božjeg naroda. Tužno je u župama u kojima nema ministranata jer nema jednostavno djece. Iz redova ministranata mnogi su se odlučili za svećeničko zvanje.

U 11.30 krenula je procesija iz pastoralnog centra u svetište. Neobičan prozor: više od 150 ministranata i ministrantica u bijelim odorama uz pratnju zvona ušli su u ovu velebnu crkvu. Počelo je misno slavlje koje je predvodio preč. Mišel Grgurić, povjerenik za ministrante i biskupov tajnik. Oko njega je 14 svećenika koji su dopratili svoje ministrante. Dječji zbor iz Otočca i ovaj put predvodi pjevanje te zvonkim glasovima ispunja crkvu. Pridružili su se i ostali ne samo u pjesmi nego i molitvi, kađenju, molitvi vjernika.  Jednostavno kao da smo se digli iz naše svakodnevnice u drugi svijet. Preč. Mišel ohrabrio je i pohvalio ministrante u njihovoj povlaštenoj službi. Progovorio im je iz srca. Trenutak Pričesti posebno smo doživjeli. ova su djeca Božji san i tko ih može  i smije zaustaviti u tom usponu!

Nakon mise okrepa: sendviči, sokovi, kolači. Ministranti su se podijelili po svojim sportskim sklonostima. Jedni su zaigrali nogometni turnir. Pobjednička je ekipa ona iz Ogulina.  S drugima su radili animatori koji su im ponudili i uveli ih u kreativne igre koje djeca vrlo brzo prihvate. Čuo se smijeh, navijanje i pokoji uzvik: “Lijepo nam je ovdje!”

U procesiji u crkvu

Preč. Mišel Grgurić predvodi misno slavlje

Djeca kao ministranti posebno su dotaknuta Božjom ljubavlju i ona ih ne napušta nikada

Snimak na kraju mise

Registracija nogometnih ekipa

Igre bez granica