Zadnji dan proljeća – Nogomet

20 lip

Malo čudno ali danas je zadnji dan proljeća: sutra u 11.07 sati službeno počinje ljeto! A ljeto je odavno počelo ako gledamo na temperature, sunčane dane. Često je bilo pljuskova što nije loše za ovaj naš kraj. Noćas je takav pljusak osvježio livade, vrtove i voćnjake.

Svjetsko nogometno prvenstvo osjeti se na svakom koraku. Jednostavno “najvažnija sporedna stvar na svijetu” ušla je u domove, lokale, trgove…Ova kolektivna igra ruši barijere među narodima i kulturama. Sama igra ne trpi soliranje ili egoizam: jednostavno treba biti solidaran s drugima. Ekipa koja ne njeguje duh zajedništva i solidarnosti ne može računati na pobjedu. Treneru reprezentacije Daliću nije preostalo ništa drugo nego igrača koji se ne uklapa u kolektivnu igru poslati kući. Može netko biti talentiran tehničar u igri ali ako je pun sebe nema mu mjesta u ekipi. Nije li tako i u životu? Nogomet je igra koja odgaja igrače i publiku. Znati pobjedniku stisnuti ruku znak je zrelosti i snage. Isto tako pružiti ruku nepropisno oborenom igraču poruka je i publici i gledateljima pred malim ekranima. Svjetska nogometna federacija kažnjava oštro svaki oblik rasne, vjerske ili nacionalne diskriminacije.

Prestale su gužve na mostu u Rastokama: promet se odvija u oba smjera. Radovi na obnovi mosta bit će nastavljeni nakon turističke sezone

Dobro je poslušati neke preporuke za vruće dane koji će nadoći:

  • Sklonite se u najhladniju prostoriju Vašeg stana/kuće, posebno noću.
  • Izbjegavajte izlazak u najtoplijem dijelu dana.
  • Izbjegavajte naporan fizički rad. Ako morate naporno raditi, činite to u najhladnije doba dana, što je obično u jutro između 4.00 i 7.00 sati.
  • Potražite hladovinu.
  • Ne ostavljajte djecu ili životinje u parkiranom vozilu.
  • Redovito koristite kreme sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja. Naročitu brigu valja posvetiti novorođenčadi i maloj djeci. Za njih treba koristiti zaštitne kreme s najvećim faktorom.
  • Prilagodite svoje izlaganje sunčevom UV zračenju uvažavajući dnevne promjene vrijednosti UV indeksa.