Rođenje Ivana Krsritelja – Danas slavlje u Smoljancu – Radio Sljeme u Slunju o Slunju

24 lip

Crkva slavi dan smrti, preminuća, kao dan pobjede i rođenja za vječnost svojih sinova i kčeri. Iznimka je sv. Ivan Krstitelj: crkva slavi njegov rođendan. To je upravo danas. Ne čini to bez razloga. Rođenje Ivana Krstitelja, zadnjeg proroka, iznimno je važno u povijesti spasenja: on je imao ulogu da navijesti Kristov dolazak. Ivan je jednostavno lik nad kojim se možemo zamisliti. On je velik zbog vjernosti istini u čemu je dosegao dubinu. U vremenima površnosti i aktivizma on ostaje poruka i opomena da dublje poniremo u otajstvo Božje ljubavi.

Jutros je slavljena misa u slunjskoj crkvi u 8 sati. U 9 sati položeni su vijenci pred spomenik braniteljima u slunjskom parku uoči Dana državnosti.

Sa mise u 11 sati u Slunju

Polaganje vijenaca u parku pred spomenik braniteljima

Danas Smoljanac slavi svoga Zaštitnika. Ovo simpatično naselje na ulasku u Nacionalni park Plitvice ponosi se drvenom kapelom sv. Ivana Krstitelja. Ovo je biser-kapela ima elemente domaćeg graditeljstva. Spaljena 1991. obnovljena je u istim dimenzijama i istom stilu. Danas je slavlje sv. Ivana u Smoljancu!

Kapela sv. Ivana Krstitelja u Smoljancu

Radio Sljeme u Slunju – Danas 24.06.2018 od 9.30 Radio Sljeme na frekvenciji 88,1 emitirao je emisiju „Putni nalog“ čiji je urednik Ivan Hlupić i koja je išla iz Slunja. U emisiji je bilo govora o donaciji kipara svjetskog glasa Josipa Turkalja (SAD), koji je bio asistent Ivana Meštrovića. Josipa Turkalja u dva navrata dovodio je u Slunj Branko Pejnović, a 1998 g. ovaj znameniti kipar poklonio je „Križni put“ u gipsu slunjskoj crkvi. Nakon obnove crkve križni put je izliven u bronci i postavljen u crkvu. Lijevanje je koštalo 100.000 kuna. U emisiji je bilo puno zanimljivih gostiju, priča o dvadeset godina društva prijatelja Slunja i o Slunju jučer, danas, sutra.

Radio Sljeme emitirao je emisiju iz prostorija Tutrističke zajednice u Slunju