Dan državnosti- U Vagancu počast poginulima

25 lip

Dan državnosti državni je praznik koji se obilježava 25. lipnja. Na današnji dan 1991. Hrvatski je sabor donio ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske. Ovoj odluci prethodio je referendum na kojem je od 83,5 % građana njih 93,2 % bilo za samostalnost. Ovaj san hrvatskog naroda proći će kroz velike kušnje. Pod izlikom da spašava Jugoslaviju Beograd je počeo krvavu agresiju čije su posljedice užasne. Hrvatska se oduprla i obranila demokraciju uz velike žrtve. Poginuli, ranjeni, zatočeni, prognani, spaljena sela, razoreni gradovi slike su koje se ne zaboravljaju niti nakon 23 godine. Spomenimo da je Dan državnosti čestitao papa Franjo, američki predsjednik Trump i ruski predsjednik Putin!

Mnogi su stavili zastavice na automobile. Ne samo zbog današnjeg praznika nego i zbog svjetskog prvenstva u nogometu u Rusiji gdje je Hrvatska zablistala i pokazala vrhunski nogomet. Sutrašnja utakmica između Hrvatske i Islanda nema neku važnost ali je  prilika da “vatreni” pokažu raskoš nogometne vještine.

Današnji praznik produžio je vikend. Mnogi su već u petak otputovali na more, u sela k svojima, u vikendice. Večeras računamo na pojačan promet jer će se mnogi vraćati s odmora.  

Vijenci i cvijeće za poginule – U mnogim su se mjestima diljem Hrvatske sjetili poginulih. Uoči Dana državnosti ili na sam dan položeni su vijenci ili upaljene svijeće za poginule. U Slunju su jučer položeni vijenci.

U Vagancu su danas u 11.30 sati mještani i predstavnici braniteljske udruge i općinskog vijeća položili vijence pred križ u centru mjesta.

Svijeće za poginule u Vagancu

Molitva za domovinu (kard. Bozanić)

Svemogući Bože, dobri naš nebeski Oče,
stvorio si nas na svoju sliku

i uresio svojim dostojanstvom,
da živimo s Tobom na zemlji i u vječnosti.
Povjerio si nam predivnu domovinu Hrvatsku
da u njoj budemo Tvoji suradnici u djelu spasenja
u nesebičnoj brizi za ljude i za obilje prirodnih ljepota.

Dobri Bože, čuvaj nas, čuvaj našu braću i sestre širom svijeta,
čuvaj dragu nam domovinu Hrvatsku! Amen.