Ćiril Aleksandrijski – Preminula Olga Krizmanić

27 lip

Danas crkva slavi sv. Ćirila Aleksandrijskog, biskupa i crkvenog naučitelja, posljednjeg velikana aleksandrijske škole. Rođen je 370. u Aleksandriji. Njegov se glas čuo na Efeškom saboru 431. godine gdje je branio istinu o Mariji Bogorodici. Bio je žestoki protivnik Nestorijeve hereze. Umro je 444. godine.

Papa Franjo o sportu – „U kulturi u kojoj dominira individualizam i jaz između mlađih naraštaja i starijih osoba, sport je povlašteni prostor oko kojeg se ljudi susreću bez ikakve razlike u rasi, spolu, religiji ili ideologiji i gdje možemo doživjeti radost zajedničkog natjecanja radi postizanja zajedničkog cilja, sudjelujući u timu gdje se uspjeh ili poraz dijeli i nadilazi; to nam pomaže odbaciti ideju da do cilja možemo doći fokusiranjem isključivo na sebe same”. „U sportu kao i u životu velike rezultate postižemo zajedno, kao tim!”, kaže Papa Franjo

O čemu one nego o nogometu…

Centar za smještaj migranata kod Velike Kladuše? – Doznajemo da je Europska komisija odbila financirati uspostavu centra za smještaj ilegalnih migranata kod Velike Kladuše u BiH jer smatra kako je ta lokacija suviše blizu granice s Hrvatskom odnosno Unijom pa strahuje kako bi migranti ugrožavali zapadne države EU-a izjavio je u srijedu ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

770.000 djece gladuje – Više od 770.000 djece ispod pet godina trpe od teške neishranjenosti u centru Demokratske Republike Kongo (Afrika). Ovo javljaju biskupi Kasai-a koji prenose  novije statistike publicirane od strane UNICEF-a. Biskupi ističu da je nesigurnost i nasilje vezano uz pobunjenički pokret Kamuina Nsapu prouzročilo tešku humanitarnu krizu u pokrajini.

 

                               

Preminula je u 88. godini života OLGA KRIZMANIĆ iz D. Vaganca. Bit će pokopana na vaganačkom groblju sutra 28.06.2018. u 17 sati. Za njom žale kćerke Milka i Jelena, sin Ivan rodbina i susjedi

 

 

 

 

Danas crkva slavi Danas je sv. Ćiril Aleksandrijski, biskup i crkveni naučitelj. Rođen je u Aleksandriji oko 370. godine gdje se i školovao. Iskazao se na Efeškom saboru 431. godine braneći bogoroditeljstvo Blažene Djevice Marije. Ćiril Aleksandrijski posljednji je veliki predstavnik aleksandrijske škole i grčko-kršćanske književnosti u Egiptu. Bio je učenik svoga strica Teofila, aleksandrijskoga patrijarha. Protiv Ćirila je bila sazvana i jedna sinoda na kojoj su se bila okupila 43 biskupa, ali su Ćirilovi sljedbenici uspjeli uvjeriti cara da, kao i papa, osudi Nestorija i njegov nauk, pa je Ćiril iz tamnice pušten na slobodu. Time sukob nije bio završen. Raspirivao ga je i sam Ćiril svojim brojnim pismima i rasprava. Biskupi i teolozi su se pomirili tek poslije Ćirilove smrti 24. lipnja 444. godine.