Toma apostol – Sjemeništarac iz D. Lapca – HKR u novom studiju – Krađe u Cetingradu i Plitvicama

3 srp

Danas Crkva slavi sv. Tomu apostola. Nalazi se na popisu zbora apostola na sedmom mjestu kod Mateja a Marko i Luka ga navodi na osmom mjestu. Poznat je nepravedno kao nevjerni Toma. On se borio sa sumnjama, propitkivao i tražio. Tražio je opipljive dokaze o Isusovu uskrsnuću. Nakon susreta s Uskrslim ispovjedio je vjeru: “Gospodin moj i Bog moj!”. Naš bi život bez vjere bio nemoguć. Jednostavno moramo vjerovati da ručak u restoranu nije zaražen salmonelom, vjerujemo jedni drugima na riječ. Bez vjere i povjerenja život bi bio nezamisliv. Zamislimo kad bismo sumnjali  da je naša mati stvarno naša mati i tražili dokaze! To ne znači da ne trebamo biti kritični i razboriti u prosudbama. Toma apostol je u tome uzor. Isusova opomena: “Blaženi koji ne vidješe a vjeruju” uvodi nas u apostolsku vjeru koja se temelji na svjedočanstvu vjerodostojnih svjedoka.  Dodajmo da je sv. Toma zaštitnik Porečko-pulske biskupije.

Lavandu u centru Slunja posjećuju u velikom broju bumbari

Hrvatski katolički radio u novom studiju – Doznajemo da je Hrvatski katolički radio jučer u 17.30 sati počeo emitirati program iz novog studija smještenog u zgradi Hrvatske biskupske konferencije na Ksaveru. HKR je počeo emitiranje prije 21 godinu, nacionalna je mreža i pokriva 95% teritorija Hrvatske. Crkva ulaže sve više napora u medijski prostor. Osim HKR, IKA-e u Hrvatsku katoličku mrežu ulazi i Ured za nove medije i društvene mreže. Istovremeno crkva je sve prisutnija u lokalnim medijima: župski listovi, župske web-stranice, profili župa na društvenim mrežama. Upravo je crkva jaka u lokalnim medijima što je razumljivo jer crkva živi s narodom u njihovoj svakodnevnici…

Sjemeništarac iz D. Lapca – U prošlu nedjelju (01.07.2018) predstavljen je novi sjemeništarac  Gospićko-senjske biskupije iz župe D. Lapac. Zove se Marin Gogić. Na kraju mise župnik Dino Rupčić predstavio je kandidata za svećeničku službu Marina koji je pročitao svoju molbu upućenu gospićko-senjskom biskupu. Župnik je pročitao svoju preporuku i biskupov odgovor. Idealno je kad se mladići nakon osmogodišnje škole jave u sjemenište iako se primaju i nakon završene srednje škole. Pred novim je sjemeništarcem rast u znanju, mudrosti i sazrijevanju u svećeničkom pozivu. Pratit će ga molitva crkve i njegove župe.

Marin Gogić dugogodišnji je ministrant u D. Lapcu

Krađa automobila u Cetingradu – Doznajemo od PU karlovačke da je u noći s 1. na 2. srpnja nepoznati počinitelj na području općine Cetingrad iz otvorene garaže ukrao osobni automobil Passat karlovačkih registarskih oznaka. Materijalna šteta je nekoliko desetaka tisuća kuna. Ovo nije prvi slučaj krađe u pograničnim mjestima. Migranti koji uporno pokušavaju ilegalno preći hrvatsku granicu služe se svim sredstvima da dođu do Njemačke. Provale u vikendice ili nenastanjene kuće, krađa automobila njima je normalno. Stanovnici uz granicu /Cetingrad, Rakovica, Drežnik, Vaganac, Korenica, Srb-Lapac/ trebaju pripaziti na vozila i poduzeti neke mjere osiguranja.

Krađa na Plitvicama – Doznajemo da je na parkiralištu Nacionalnog parka Plitvička jezera nepoznati počinitelj provalio u osobni automobil mađarskih nacionalnih oznaka i otuđio navigacijski uređaj. Istovremeno u plitvičkom naselju Mukinjama nepoznati je počinitelj provalio u osobni automobil vlasništvu 53-godišnjaka s područja Saborskog iz kojeg je oukrao torbu s dokumentima jednog lovačkog društva – javlja PU ličko-senjska. U jeku turističke sezone među mnoštvom turista nađe se i po koji kradljivac. Policija upozorava građane da ne ostavljaju novac i druge vrijedne stvari na vidljivim mjestima u vozilu, u slučaju udaljavanja od vozila da provjere jesu li prozori na njihovom vozilu zatvoreni i vozilo zaključano, da vozilo uvijek parkiraju na dobro osvijetljenom mjestu, da novac i druge vrijedne stvari uvijek budu uz njih. U slučaju krađe da čim prije izvijeste policiju pozivom na broj 192.

Samo slijepac ili grubijan mogu proći pokraj ovih ljepota a da zadivljeni ne zastanu: Slunjčica danas oko podne

Vodenkonjic nerado pozira : ovaj je put to učinio

 

U Centralnoafričkoj Republici ubijen mons. Firmin – Simulirali su pljačku da bi ubili vikara znajući dobro koga ubijaju. Mons. Firmin bila je ključna osoba  u svim procesima posredovanja u traženju mira u Bambari i svi su ga poznavali. Njegovi ubojice ne mogu reći  da su ubili osobu koju ne poznaju – rekli su agenciji Fides  izvori lokalne crkve komentirajući ubojstvo mons. Firmina Gbagoua, generalnog vikara Bambare u centru Centralnosfričke Republike počinjeno 29. lipnja. “Mons. Firmin bio je izvanredan svećenik. Jednostavna osoba i ponizna koji je bio blizu velikih i malih a nadasve je bio čovjek koji je govorio istinu i koji je bio sposoban vrlo dobro razjasniti situaciju” – rekli su izvori koji su tražili da ostanu anonimni zbog sigurnosti.  Prema izvorima, na nišanu su svećenici uključeni u dijalog u svrhu izbjegavanja nasilja. “U zadnje vrijeme ubijeni svećenici ili koje se pokušalo ubiti, bili su nezgodne osobe za one koji žele destabilizirati Centralnoafričku Republiku” – kažu lokalni izvori. .