Danas Ćiril i Metod – Sajam u Slunju – Rastoke idu dalje – 100 najboljih restorana

5 srp

Danas slavimo apostole slavenskih naroda braću sv. Ćirila i Metoda. Rođeni su u Solunu u 9. stoljeću. Stekli su solidnu naobrazbu za ono vrijeme.  Godine 855. došlo je do političkih promjena u Bizantu u kojima su braća došli u nemilost.  U okolici Soluna živjelo je i slavensko stanovništvo pa su sv. braća naučila slavenski jezik. Upravo je to bio razlog da ih 863. car pošalje u Moravsku gdje su započeli svoje plodno djelovanje: pokrštavanje i prevođenje svetih knjiga na narodni jezik. Konstantin je sastavio pismo poznato kao glagoljica, ćirilica. Slavio je misu na slavenskom jeziku što je bilo vrlo hrabro jer je išao ispred svoga vremena. Naišao je na oporbu ali je papa Hadrijan II odobrio bogoslužje na narodnom jeziku. Konstantin se zamonašio i uzeo ime Ćiril. Umro je 669. u Rimu gdje mu je i danas grob. Brat Metod je nastavio djelovanje u Moravskoj u ne baš lakim okolnostima. Uza sve optužbe papa ga je imenovao panonskim nadbiskupom. Preminuo je 885. u Moravskoj. Za grob mu se ne zna. Ova dva velika apostola dali su nemjerljiv doprinos u mijenjanju lica tadašnje srednje Europe. Njihovo djelo i danas je aktualno: oni su most i poveznica istočnih crkava i zapadne. Oni su suzaštitnici Europe.  U Rijeci (Sušak) župa je sv. Ćirila i Metoda.

Neki putuju autobusom: u tom slučaju treba se naoružati strpljivošću poput ovih Koreanki

Danas je sajmeni dan u Slunju. Vedro je posve. Nakon naoblaka, pljuskova, sparina, izgleda da je danas pravi ljetni dan kakav smo priželjkivali. Prošetali smo malo po sajmu i štošta doznali, čuli, nasmijali se i susreli one koje nismo očekivali.

Danas u sajmu u Slunju

Proizvodi iz bakinog vrta…

Komunalna naknada od vojnog poligona – Komunalna naknada od strane vojnog poligona  Gradu Slunju i dalje je predmet pregovora. Ustavni je sud donio mišljenje da nitko ne može biti izuzet od komunalne naknade pa ni državne institucije. Grad Slunj računa na sredstva koja godinama nisu bila uplaćivana i nada se korektnom dogovoru o daljnjem uplaćivanju. Gradonačelnik Jure Katić ne želi se odreći sredstava koja po pravdi pripadaju Gradu Slunju. A svaka kuna potrebna je gradskom proračunu za projekte koji su u programu. A asfaltira se ulica Stara cesta, Trnskoga, nastavljaju se radovi na odvodnji, u planu je modernizacija cesta u pojedinim mjesnim odborima…

Rastoke idu dalje – Doznajemo da će 11. srpnja u Rastokama biti potpisan ugovor kojemu je cilj proširenje ponuda u ovom zanimljivom vodeničkom naselju. Pokazalo se da su Rastoke u sadašnjem obliku premalene za primanje sve većeg broja turista. Turistička zajednica grada Slunja u 2017. godini bilježi 26,6 % porast broja noćenja. Da ne govorimo o turistima u prolazu. Uz obnovu mosta sv. Ivana ide se na izgradnju mosta preko Korane ispod Jarebovog mlina. Time bi se proširio “manevarski” prostor za šetnicu koja bi bila “žila kucavica” Rastoka. Naravno uz to je povezana raznovrsna ponuda. To bi bio još jedan korak u  osmišljavanju veće ponude.

Restoran Mirjana među 100 najboljih – Doznajemo da je među 2.400 restorana u Hrvatskoj izabrano 100 ponajboljih. Među tih 100 sedam je iz Karlovačke županije. Jedan od njih je restoran „Mirjana“ u Nikšiću (Slunj). Prepoznat je i po specijalitetu domaća štrudla od jabuke u umaku od vanilije s preljevom od višnje! Za ocjenjivanje ušlo je više kriterija: od mišljenja gostiju do ugostiteljske struke. Moramo priznati da je vlasnik ovog restorana ušao u hrabre korake u proširenju turističkih ponuda. To prepoznavaju turisti i struka.