Prvi petak – Gospić: održana sjednica dekana

6 srp

Prvi petak u mjesecu – U probodenom srcu svojega Sina Bog nam pokazuje da je išao do krajnosti kako bi u dobrovoljnoj patnji i smrti svojega Sina propatio neizmjernu patnju svijeta, hladnoće i ravnodušnosti naših srca i otkupio ih. Vodom i krvlju koji su potekli iz njegova probodenog srca, u krštenju se peremo od svake prljavštine i smeća koje se nakupilo u svijetu i u nama, a u euharistiji smijemo uvijek utažiti svoju žeđ za onim višim što nadilazi banalnosti koje nas okružuju i – u prenesenom smislu – »soft drinks« koja nam se nude. Stoga možemo zajedno s molitvom Dušo Kristova (Anima Christi) Ignacija Lojolskoga reći: »Krvi Kristova, napoji me; vodo iz prsiju Kristovih, operi me!« Walter Kasper

Prvi petak u mjesecu mnogi vjernici slave na posebna način. Petkom je Krist raspet, žrtva ljubavi doseže vrhunac. Krist je trpio u sramoti, napuštenosti i silnoj patnji. Srce mu je probodeno kopljem na križu. Vjernici odgovaraju na Kristovu ljubav. U mnogim crkvama vjernici pristupaju ispovijedi, pričesti i klanjanju. Ova molitva ne završava u crkvi: vjernici Kristovu ljubav žive u svakodnevnom životu. U slunjskoj crkvi večeras je misa u 18 sati.

Jutros je pala lagana kiša u Slunju

Sjednica dekana – Danas u 11 sati održana je u Gospiću sjednica dekana koju je sazvao gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić. Na sjednicu se odazvalo svih šest dekana (Gospić, Udbina, Otočac, Senj, Slunj i Ogulin). Za sjednicu su predviđene samo dvije točke: nacionalni susret obitelji 15. i 16. rujna u Solinu i ispovijed vjernika na Dan mučenika 8. rujna na Udbini. Nakon molitve odmah je na redu bila prva točka: treći susret obitelji nacionalnog značenja u Solinu  15. i 16. rujna. Biskup je dao riječ povjereniku za pastoral  obitelji mons. Tomislavu Šporčiću. Susret bi u Solinu trajao dva dana ali većina vjernika stići će drugi dan na glavno slavlje. Trebalo bi koristiti sva slavlja u župama za animiranje obitelji za ovaj susret. Pred nama su slavlja po župama i svetištima što je prilika za poziv na ovaj susret. Na kraju misa preporuča se molitva Ivana Pavla II za obitelj. Molitvu možemo umnožiti i podijeliti vjernicima. Svaki bi dekanat imao bar jedan autobus. Dakako, preporučuje se obiteljima da idu svojim osobnim automobilima. Treba prijaviti broj hodočasnika do 10. kolovoza.

Druga točka bila je posvećena ispovijedanju vjernika na Udbini. Ove godine slavlje Dana mučenika na Udbini poklapa se sa slavljem Male Gospe (8. rujna) pa su neki svećenici spriječeni. Zato je postavljen problem ispovijedanja. U diskusiji se došlo do broja 16 ispovjednika. To će još svećenici pojedinih dekanata precizirati na svojim sjednicama.