Danas Marija Petković – Festivali – Preminuo Joso Paunović (82)

9 srp

Danas naša crkva slavi blaženu Mariju od Propetog Isusa Petković. Ova Korčulanka rođena je 1892. godine. Kao djevojčica pokazivala je zanimanje za pobožnost. Uz podršku i blagoslov dubrovačkog biskupa Josipa Marčetića 1920. godine osniva redovničku zajednicu Kćeri milosrđa a koje su se posvetile nezbrinutoj djeci i siročadi. Godine 1952. odlazi u Rim gdje je prenosi vrhovnu upravu družbe. Na glasu svetosti umrla je na današnji dan 1966. Papa Ivan Pavao II proglasio ju je blaženom u Dubrovniku 06.06.2003. Njena družba danas broji 450 sestara koje djeluju u 12 država. Ostale su vjerne svom poslanju koje im je namijenila osnivačica: odgoj i izobrazba djece i mladih, katehizacija, njega staraca, bolesnika i nemoćnih, rad u misijama i župnom pastoralu.

Jučer su u Blatu na Korčuli, rodnom mjestu Marije Petković, nakon procesije pred rodnom kućom položeni vijenci. Misa je završila blagoslovom s moćima blažene Marije Petković.

Danas u Slunju ljeto u punoj snazi: nastavak nogometnog prvenstva u velikom iščekivanju

Jutros je lijepi ljetni sunčani dan. Idemo prema vrhuncu turističke sezone. Ljudi su u pokretu. Ceste su zakrčene vozilima u svim pravcima. Napustiti svoje svakodnevne brige, stresove i živjeti opušteno nekoliko dana ili tjedana želja je svakoga od nas.

Čisto nebo nad Slunjem

U Splitu se održava festival elektroničke glazbe poznat kao Ultra. O splitskoj Ultri pišu se hvalopojke ali ona ima i svoju tamnu stranu koja se prešućuje. Objavljujemo fotografiju sa Ultre koja govori više od riječi:

Snimak sa Ultre u Splitu

Usporedimo li naše vjerničke skupove s ovakvima možemo ostati ponosni. U zadnjoj župi okupljaju se sve generacije i to u skladu, prihvaćanju, podršci i ljubavi. Ima li na našoj planeti ljepših skupova od misnih slavlja u crkvama, katedralama, na otvorenom, u svetištima (kao na pr. u Međugorju)? Budimo ponosni na skupove koje mi zovemo slavlja, euharistija! Bože, koliko gracioznosti u odijevanju, u urednosti, u govoru tijela, u molitvi i pjesmi! Od pamtivijeka su naše djevojke, snahe i majke, mladići i muževi brižno pripremali odjeću za misu. Na našim slavljima imaju mjesto djeca i starije osobe, mladost i oni s posebnim potrebama. To su pravi festivali ljubavi, solidarnosti! To su festivali hodočasnika zvijezda! 

3107161c

                                

                                

Preminuo je u 82. godini života JOSO PAUNOVIĆ rođen u župi Blagaj. Živio je u Karlovcu. Pogreb u Blagaju u srijedu 11.07.2018. u 16 sati. Za njim žale sin Darko i kćerka Ankica s obiteljima te rodbina