Danas zaštitnik Europe: sv. Benedikt – Hrvatski nogometni san nastavlja se

11 srp

Uz suzaštitnike Europe Sv. Ćirila i Metoda koje smo slavili 5. srpnja, danas slavimo zaštitnika Europe – sv. Benedikta. Rođen je oko 480. u talijanskom gradu Norciji (Umbrija). Mladi obrazovani rimski patricij povukao se 497. u pećinu na litici u pustom kraju (danas Subiaco, Lazio), gdje je živio kao pustinjak i okupljao učenike. Prema legendi tamo mu je hranu donosio gavran. Sa svojim redovnicima oko 529. osnovao je i sagradio poznati  samostan Monte Cassino, matičnu opatiju novog reda i središte vjerskog života kroz nekoliko stoljeća. Na osnovu pravila sv. Bazilija  izradio je pravila po kojima su živjeli njegovi redovnici, benediktinci. Glavno pravilo sv. Benedikta je glasilo: “Moli i radi!”. Time je udario temelje zapadne civilizacije. Rad je postao molitva. Time je otvorio vrata znanosti, umjetnosti, poljodjelstvu, obrtništvu…Benediktinski samostani postali su žarišta molitve, kulture, znanosti. U tada nemirnoj Europi – seoba naroda – udario je temelje Europi rada i mira. Preminuo je u Monte Cassinu 21.03.547.

Noćas je pala topla ljetna kiša u slunjskom kraju. Kiša je u ovako toplom ljetu dobro došla vrtovima i šumama. Pogotovo kad padne tiho, bez grmljavine i tuče.

Hrvatski nogometni san nastavlja se! Hrabra hrvatska momčad dobiva podršku i simpatije ne samo u domovini nego i u najudaljenijim dijelovima svijeta. Ugledne ličnosti iz zabave, politike, športa…čestitaju hrvatskoj momčadi. Spomenimo samo neke poznate: Clint Eastwood, Chelsea Clinton, Mark Wahlberg, Novak Đoković…Teniska legenda, srpski tenisač Novak Đoković kaže: “Volio bih da Hrvatska osvoji Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji”… Naši nogometaši mogu večeras svladati Englesku. To su već učinili u prošlosti. U svakom slučaju večeras ćemo proživljavati nogometnu dramu koja nas može dovesti na nogometni Olimp.  Nakon Engleske čeka nas Francuska u finalu! Trener Dalić naglašava da ostanemo ponizni. A ponizan je onaj koji zna svoje granice, svoje mjesto i ne bježi u oblake. Ponizan čovjek je jednostavno realan.

Mnogi su automobili ukrašeni zastavicama

Ovaj se mali, skromni motorin raduje utakmici “kockastih”.