Danas Gospa Karmelska – Vatreni stižu u Zagreb – Početak velikih radova u Rastokama

16 srp

U pobjedničkoj nogometnoj euforiji ne zaboravimo danas dragu Gospu Karmelsku. Podsjetimo da se brdo Karmel nalazi u Palestini, Svetoj zemlji, uz obalu Sredozemnog mora. Na ovom je brdu prorok Ilija branio žestoko pravu vjeru pred nasrtom poganstva. Ime Karmel znači “plodna zemlja” . U pustinjskim krajevima plodna zemlja znači spas od sunca, utaženje žeđi, preživljavanje.

Prema predaji, svetom Simonu Stocku, karmelićanskom poglavaru iz XIII. stoljeća, ukazala se Gospa koja mu je preporučila da nosi škapular kao trajan znak Božje nazočnosti i odanosti Kristu Isusu. Takvi će biti očuvani od nagle i nepripravne smrti. Škapular je komad gornje odjeće što je nose mnogi redovnici a najpoznatiji je karmelski škapular znak Gospine zaštite. Nose ga i mnogi vjernici. 

 Karmelićani danas uspješno djeluju diljem kugle zemaljske i u hrvatskim krajevima. Muški karmelićanski samostani nalaze se u Somboru, Zagrebu-Remete, Splitu, Krku i Zidinama na Buškom.

Danas slave Gospu Karmelsku kao svoju zaštitnicu župe Kuterevo i Smiljan a u Rijeci D. Drenova, Krasica i Ledenice.  U Senju se na poseban način slavi Gospa Karmelska: nakon mise večeras slijedi velebna procesija iz katedrale kroz grad Senj, uz rivu i natrag u katedralu.  

Nakon jučerašnje dramatične utakmice prespavali smo i pomirili se s drugim mjestom u svjetskom nogometu. Dakle, drugo mjesto, srebro nije baš malo. Danas će u Zagreb sletjeti naša momčad koju će dočekati brojni simpatizeri, navijači.  Očekuje se 100.000 ljudi na Jelačićevu trgu.

Danas u 12 sati počinje realizacija velikog projekta u Rastokama. Ispod Jarebovog mlina izgradit će se most preko Korane koji će biti dio velike šetnice oko Rastoka. Time će uži dio Rastoka biti rasterećen. Ova komunikacija bit će ujedno prilika za bolju turističku ponudu. Rastoke su u svim turističkim agencijama na popisu kao destinacija koju preporučuju svojim turistima. Ovo će biti jedan iskorak za bolju ponudu i prilika za zaradu.                                    

Danas u 16 sati na rakovačkom groblju pokopana je DRAGICA PREBEG iz Rak. Selišta 167. Preminula je u 86. godini života. Za njom žale sinovi Petar i Mile, kćerke Ana, Ivanka, Đurđa i Marija te unučad