Ministar branitelja Tomo Medved iz Cetingrada

15 ožu

Danas je i službeno potvrđeno da je brigadni general Tomislav Medved postao ministar branitelja. U nekoliko rečenica želimo ocrtati njegov portret našim posjetiteljima… U našem slunjskom kraju on je dobro znan isto kao i u vojnim krugovima. Rođen je 1968. u Slunju ali je iz općine i župe Cetingrad, iz naselja Šiljkovača. Krstio ga je župnik Mons. Marijan Ožura. Njegov otac Nikola i majka Lucija podigli su sedmero djece. Brat Milan poginuo je u “Oluji” 1995. kod Poloja, nadomak Slunja pa ih je šestero živih. Tomislav je oženjen i otac troje djece.

Na prve znakove prijetnji Hrvatskoj odmah je odgovorio. Uočene su njegove psihofizičke kvalitete, hrabrost, inteligencija, razboritost pa je napredovao u zapovijedanju. Postao je prvi zapovjednik 1. gardijake brigade poznate kao “Tigrovi”. Primio je više vojnih i civilnih odlikovanja. Završio je Zapovjednu-stožernu školu “Blago Zadro” a bio je na izobrazbi i u Defense Language Institutu u SAD-u. Od 2011. godine je u mirovini.

General Tomislav je obljebljen u slunjskom kraju. Rado se druži s braniteljima, narodom, lovcima, športašima. Jednostavan je i komunikativan. Dakako rado dolazi u crkvu s obitelji.

Čeka ga teška zadaća u ministarstvu branitelja. Ova osjetljiva populacija gurana u kut, ignorirana i zakidana, čeka malo priznanja i poštovanja. Branitelji su svjesni teške gospodarske situacije i oni će razumjeti da ne mogu biti privilegirani. Ali, zaslužuju bar poštovanje. I njih se treba pitati kad se donose odluke o razvoju Domovine. Oni ne smiju biti predmeti nego sudionici stvaranja prosperitetne domovine.

050815gc

Na brdu Kurjevcu: počast poginulima 05.08.2015.

050815gb

U Cetingradu počast poginulima pred spomenikom: uz gen. Medveda su generali Markač, Lucić, Glogoški te Ante Palijan, Nikola Turkalj…legendarni zapovjednici u teškim godinama agresije

050815gd

Na misi u Cetingradu za poginule

050815gee

S biskupom Bogovićem u Cetingradu

Gordan Lederer: Banijska praskozorja /prepoznajte Tomu Medveda/