Danas sv. Ilija prorok: slavlje u župi Sinac – Hodočašće na Glavicu!

20 srp

Danas crkva slavi starozavjetnog proroka Iliju. Ovaj popularni prorok snagom ličnosti i danas govori. Nakon smrti velikog kralja Davida i njegovog sina mudrog Salamona kraljevstvo se podijelilo na južno i sjeverno. U sjevernom kraljevstvu u 9. stoljeću prije Krista kralj Ahab ženi poganku Fenićanku Izebelu. Ova žena počenje agresivno uvoditi svoje poganstvo. Počela je ubijati proroke koji su pazili na čistoću vjere i postavljati poganske svećenike. Tada nastupa prorok Ilija. Prijetila je opasnost da sav narod napusti vjeru otaca, Gospodina koji je narod izveo iz ropstva, sklopio savez i dao mu deset zapovijedi. Ilija nastupa revno i odlučno u obrani vjere. Poznata je zgoda kad je izazvao poganske svećenike da prinesu žrtve. Ilijina je žrtva primljena a poganski su svećenici izrugani. Ilija postaje neprijatelj opake kraljice. Kralj će se vratiti na pravi put ali njegov sin Ahazja opet će po starom. Ilija ostaje snažna ličnost do naših dana koja hrabro brani čistoću vjere od nasrtaja raznih manipulatora. Takvih je i danas na pretek. Današnji se manipulatori služe perfidnim metodama da zavedu vjernike i odvoje ih od zajedništva s Kristom i Crkvom. Sveti Ilija ostaje primjer hrabrosti i odlučnosti!

Danas župa Sinac slavi sv. Iliju kao svoga zaštitnika. Misa u 11 sati. Također se sv. Ilija časti u našoj Kršlji i Baljevcu. U Baljevcu (župa Zavalje) slavimo sv. Iliju sutra u subotu 21. srpnja u 11 sati. Pridružit če se naši bogoslovi koji počinju prazneke u Slunjskom dekanatu. Također na Glavici, uz Gospu Karmelsku, slavimo i sv. Iliju u nedjelju 22. srpnja u 11 sati.

Hodočašće na Glavicu – U nedjelju 22. srpnja hodočastimo na Glavicu. Pozivamo vjernike da se upute pješice kao pravi hodočasnici prema Glavici. U 9 sati pred slunjskom crkvom okupljanje i polazak. Misa u 11 sati!