Sv. Jakov: slavlje na Udbini

25 srp

Danas crkva slavi sv. Jakova apostola koji se zovi stariji. O njemu znademo da su mu se roditelji zvali Zebedej i Saloma. Njegov brat Ivan također je apostol i pisac jednog evanđelja. Rodno im je mjesto Betsaida smještena na Genezaretskom jezeru. Evanđelist Matej zabilježio je kako ih je Isus pozvao ovim riječima: ‘Idući odatle dalje, Isus opazi drugu dvojicu braće, Jakova Zebedejeva i brata mu Ivana, u lađici, s ocem, gdje krpaju mreže. Pozva ih. Oni odmah ostave lađicu i svog oca te pođu za njim.’ Djela apostolska bilježe da ga je 44. u Judeji mačem pogubio kralj Herod Agripa. Kad je vojnik koji je uhitio Jakova vidio kako hrabro prima smrtnu osudu, zamolio ga je za oproštenje i postao kršćaninom. Apostol ga je poljubio i rekao: “Mir s tobom!”

Sv. Jakov zaštitnik je Krbavske biskupije koja je imala sjedište na današnjoj Udbini. Otkriveni su ostaci katedrale.

Zgrada Pučkog učilišta u Slunju dobila je novo ruho. U sklopu Pučkog učilišta u ovoj zgradi nalazi se velika knjižnica, dvorana (koja je nekad bila kino-dvorana), prostor za izložbe. Na katu su županijski uredi. U ovoj se dvorani održavaju susreti od važnosti za kulturno-društveni život Grada Slunja.

U Grabovcu otvoreni bungalovi – Novosagrađeni kamp nadomak Plitvičkih jezera, u naselju Grabovac, sa 14 luksuznih bungalova, 28 kamp mjesta i bazenom, ukupne vrijednosti dva milijuna eura, počeo primati prve goste.