Danas sv. Ana – Preminuo Mile Mrkonja

26 srp

Danas Crkva slavi sv. Anu i Joakima, roditelje BDM. Njihova imena ne nalazimo u Evanđeljima. Međutim u usmena predaja zabilježena u 2. stoljeću (protoevanđelje sv. Jakova) spominje Joakima i Anu. Prema tom zapisu Joakim i Ana nisu mogli imati djece. U ono vrijeme djeca su bila znak Božje naklonosti i blagoslova pa su roditelji bez djece smatrani kažnjenima od Boga.  Prema predaji bili su pobožni, pravedni i imućni ljudi, a Marija, njihova jedinica, rodila im se već kad su bili u poodmakloj dobi. Joakim je polovicu prihoda dijelio siromasima, a polovicu davao u hram. U trećoj godini prikazali su je Gospodinu u njegovom jeruzalemskom hramu. Pobožnost prema Marijinim roditeljima bila je raširena na Istoku od prvih dana kršćanstva, dok se na Zapadu rasplamsala od kraja XII. stoljeća. 

Sv. Ana časti se u mnogim župama diljem Hrvatske. U slunjskom kraju jedina kapela sv. Ane nalazi se u Pavlovcu (Blagaj). Upravo danas, na blagdan sv. Ane, u Pavlovcu slavimo misu u 11 sati a u župnoj crkvi u Blagaju u nedjelju 29. srpnja u 14 sati.

Sv. Ana zaštitnica je župe Plaški te zaštitnica župe Viškovo u Rijeci.

Danas je sajmeni četvrtak u Slunju. Ugodno svježe jutro i lijepi sunčani dan. Prilika da  ljudi iz okolici i prolaznici zastanu i pogledaju sajam u Slunju.  

                                

Preminuo je MILE MRKONJA rodom iz Videkić sela 95. Rođen je 1951. Bio je vrstan majstor. Radio je na mnogim crkvama visinske radove. Napravio je kuću u Slunju u kojoj je živio. Otac je dvoje djece. Zadnjih godina borio se s teškom bolešću. Sestra mu je časna sestra u Družbi sestara Srca Isusova. Bit će pokopan u obiteljskoj grobnici u Lađevcu u petak 27. srpnja u 16 sati. Za njim žale sin Krešimir i kćerka Ivana, sestra Gema (Milka) i rodbina

Mile Mrkonja (1951-2018)