Sv. Lovro i njegove suze- Modem festival pri kraju

10 kol

Danas crkva slavi spomendan sv. Lovre mučenika koji nas podsjeća na sv. Stjepana.  Rođen je oko 225. u Rimu. Bio je učenik pape Siksta II, koji je u njemu prepoznao svjedoka vjere i revnog apostola. Postavio ga je za protođakona (prvog đakona) u rimskoj crkvi i prorekao mu mučeništvo kojim će posvjedočiti ljubav prema Kristu.  Doista  za vrijeme Valerijanova progonstva, kad ga je sudac istražitelj upitao za blago Crkve, upro je prstom u siromahe, bogalje, slijepce i bolesnike te rekao: “Evo blaga Crkve, vječnog blaga koje se ne umanjuje nego neprestano rodi!”  Bio je mučen, izbičevan te spaljen na roštilju. Mučeništvo svetog Lovre prema pouzdanim pisanim izvorima zbilo se na današnji dan, 10. kolovoza 258. Od samih početka, posebice u srednjem vijeku, nije bilo biskupije ni većega grada koji ne bi imao crkvu posvećenu ovome svecu. Primjerice, u Italiji 47 mjesta nosi ime po sv. Lovri, a samo u Milanskoj nadbiskupiji 43 su crkve posvećene tom svecu.

Suze svetog Lovre – Dva tjedna nakon “krvavog mjeseca” možemo biti svjedoci još jednog fenomena na zvjezdanom nebu: suze sv. Lovre. Riječ je o perzeidima, kiši meteorita koji izgaraju u zemljinoj atmosferi i stvaraju divan spekakl poznat kao “suze sv. Lovre”. Upravo ovog vikenda, oko blagdana sv. Lovre,  očekuje se maksimum njihove aktivnosti vidljive prostim okom, točnije od 11. do 13. kolovoza.

Vreli ljetni dan. Ali, promet je jak. Treba u Slunju biti jako strpljiv da bismo prešli preko glavne ulice koja je ujedno državna cesta br. 1. Ipak, naoružani strpljenjem možemo obaviti zacrtane poslove. Naše rijeke Korana i Mrežnica dar su Božji u ovim vrućinama. A također i Slunjčica koja je relativno hladna (oko 12 stupnjeva) nekima dobro dođe za rashlađenje.

Modem festival na Mrežnici /Primišlje/ približava se kraju. Još sutra i počet će veliko spremanje. Neki će nastaviti ljetno praznikovanje a neki se vraćaju kućama. Ova draga djeca svojim načinom života i “konsumiranjem” ovakve glazbe jesu glas koji postaje povremeno krik ljudske nemoći u “dolini suza”. Ovaj krik dopire do Božjeg srca i nije mu stran. Zar krik Kristov na križu nije sve ljudske krikove sabrao i pretvorio u otajstvo spasenja? Blago ožalošćenima, oni će se utješiti; blago krotkima oni će baštiniti zemlju; blago gladnima i žednima pravednosti, oni će se nasititi; blago milosrdnima, oni će zadobiti milosrđe; blago čistima srcem, oni će Boga gledati; blago mirotvorcima, oni će sinovima Božjim zvati; blago progonjenima zbog pravednosti, njihovo je kraljevstvo nebesko.

VIĐENJE

U viđenju gledam:

po obroncima i brežuljcima

kraja moga

rasute kuće poput bisera,

bez ograda i brava.

Vidim ljude:

jedni druge obilaze

na obući i odjeći donose

miomirise rascvalih livada,

pelud poljskoga cvijeća

i strpljivost voljene zemlje.

Djeca i odrasli se igraju

na proplancima cvjetnim

zagrljeni šumama snenim.

Sinovi ljudski se vraćaju iskonu:

zamijeniše asfalt i beton

poljima zelenim.

Hvalospjev Stvoritelju

postade najljepši plod usana njihovih.