Spomen Maksimilijana Kolbea – Poruka našeg biskupa uoči Velike Gospe – Preminuo Ivan Barić Ico – Jubileji sestara Srca Isusova

14 kol

Danas crkva slavi sv. Maksimilijana Kolbea, svećenika-mučenika. U mraku Drugog svjetskog rata on je  upalio baklju ljubavi. Rođen je 7. siječnja 1894. godine u mjestu Zdunska-Wola u Poljskoj. Na krštenju je dobio ime Rajmund. Marija mu je cijeloga života bila veliko nadahnuće. S 13 godina pristupio je manjoj braći konventualcima i dobio ime Maksimilijan. U Rimu je postigao doktorat iz filozofije na Gregorijani, a iz teologije na učilištu sv. Bonaventure…Nakon njemačke i sovjetske okupacije Poljske uhićen je i 28. svibnja 1941. odveden u logor Auschwitz. Jedan je logoraš iz blok uspio pobjeći. Za osvetu je osuđeno deset drugih logoraša na smrt u bunkeru gladi. Jedan od njih bio je narednik Franciszek Gajowniczek, otac obitelji. Taj je zavapio: “Jadna moja ženo, jadna moja djeco!” Iz redova postrojenih logoraša pred zapovjednika je izišao otac Kolbe i ponudio se u zamjenu za nesretnoga oca obitelji. Zapovjednik ga je upitao: “Tko si ti?” Odgovor je glasio: “Katolički svećenik!” Zamjena je prihvaćena i otac Maksimilijan pošao je s osuđenima u bunker gladi, gdje je nakon tri tjedna gladovanja usmrćen injekcijom na današnji dan, 14. kolovoza 1941.

Svetište MB na Krasnom

Poruka našeg biskupa mons. Zdenka Križića uoči Velike Gospe:

Draga braćo i sestre!  Svetkovina Velike Gospe je bez sumnje dan kada su nam crkve najposjećenije, a marijanska svetišta prepuna hodočasnika. Mnoga od tih marijanskih svetišta su prepoznata u narodu kao posebna sveta mjesta, mjesta u kojima se na poseban način može iskusiti Božja blizina i njegova ljubav.

Mnogi vjernici se odlučuju poći pješice na ta sveta mjesta i na taj način prikazati Bogu nešto od svoje žrtve kao zahvalnost Bogu za primljena dobročinstva, ili kao znak svoje raskajanosti i molitve za neke potrebe od posebne važnosti, za neku osobu ili obitelj.

Svetišta su milosna mjesta u kojima osoba može doživjeti milosni trenutak koji je kadar promijeniti ljudski život.

I svetište Majke Božje na Velebitu, Gospa od Krasna, je jedno od tih milosnih mjesta. Na svetkovinu Velike Gospe se, u to svetište na gori, slijeva veliki broj hodočasnika koji dolaze s vjerom i velikim pouzdanjem da će im Isus, po zagovoru svoje majke, udijeliti one milosti koje su im najpotrebnije u ovom trenutku njihova života.

Hodočašće je prije svega čin vjere. To ne može biti prvenstveno neki izlet u prirodu ili neko turističko putovanje. Hodočašće je, s jedne strane, hod prema svetom mjestu u kojem se na poseban način doživi Božje djelovanje, ali to je u isto vrijeme hod prema vlastitoj nutrini koju treba pripremiti da doživi određenu preobrazbu, da ne primi uzalud milosti Božje (2 Kor 6,1).

Zato je važno da nam odluka s kojom polazimo na hodočašće bude dobra. Da ta odluka bude prožeta željom za novim iskustvom Boga na svetom mjestu kamo idemo.

Isto tako je važno da boravak na svetom mjestu bude ispunjen molitvom i željom da Bog u nama učini određenu preobrazbu, da se kući vratimo bolji i da to osjete i oni s kojima živimo.

Sveta mjesta su mjesta posebne Božje prisutnosti, mjesta gdje se nebo rado otvara, mjesta na kojem se Božji glas može jasnije čuti, i Božja snaga jače doživjeti.

Želim svima vama dragi hodočasnici Majci Božjoj Krasnarskoj da sve gore navedeno osobno doživite i vratite se svojim domovima ispunjeni novim snagama, radostima i nadama.

Stoljetna zapažanja pokazuju se istinitima. Među njima je i ono da o blagdanu Velike Gospe počinju kiše i nije potrebno moliti za kišu. To se obistinjuje i ove godine. Danas, uoči Velike Gospe, sa zapada su počeli stizati tamni oblaci prije podne. Grmljavina i povremena kiša nagovještaj je promjene vremena. Vrelo toplo ljeto opet ćemo ostaviti iza sebe.

Jubileji ss. Srca Isusova – Danas su četiri sestre Družbe Srca Isusova u Rijeci proslavile jubileje. Tako je s. Beatrica Opašić proslavila dijamantni jubilej, a zlatni jubilej proslavile su: s. Pankracija Žižić, s. Terezijana Bilić i s.Timoteja Miloloža. Čestitamo!

                                     †

Preminuo je u 88. godini života IVAN BARIĆ- ICO iz Čamerovca 149a. Pogreb u utorak 14.08.2018. u 17 sati na groblju Lađevac. Za njim žale sinovi pave, janko, Joso, Ivica, kćerke kate i Maca, snahe, zetovi, unučad i praunuičad, sestra Jelena i ostala rodbina