Danas Sv. Rok – Sajam u Slunju – Cvitović slavi popodne sv. Roka – KUD “Korana” u Ohridu

16 kol

Danas slavimo sv. Roka (Rokovo). Podsjetimo da se rodio 1295. u francuskom gradu Montpellieru kao plemićki sin. Ostao je bez roditelja prije dvadesete godine, prodao sva svoja dobra, novac podijelio siromasima i kao siromašni hodočasnik uputio se u Rim. Na putu je dvorio oboljele od kuge, činio dobra djela te čudesno liječio bolesne. Bilo je to hodočašće ljubavi. U Piacenzi se i sam razbolio od kuge pa je prognan iz grada. Utočište je našao u šumi, hranio se biljem i pio vodu iz vrela. Jedini prijatelj bio mu je lovački pas koji mu je donosio komad kruha i lizao mu rane. Vlasnik psa, grof Gottardo Palastrelli, slijedio je životinju u šumu i primio Roka pod svoj krov. Kada je ozdravio, vratio se u zavičaj nisu ga prepoznali, čak su ga zatvorili kao špijuna i skitnicu. U zatvoru je proveo pet godina. Opet je obolio od kuge i tek je tada otkrio svećeniku svoj identitet. Preminuo je u Montpellieru na današnji dan 26. kolovoza 1327. Pripisuju mu se mnoga čudesa i ozdravljenja.

Sv. Rok je zaštitnik mnogih župa ili mu je posvećen oltar, slika. U našoj biskupiji mjesto sv. Rok danas slavi (na ulazu u tunel sv. Rok). 

Danas je po običaju sajmeni četvrtak u Slunju. Pomalo gužva posvuda po gradu. Kafići su puni. Ljudi šeću oko štandova. Pomalo i turisti svrate i prošeću po sajmu.

 

 

 

Župa Cvitović slavi sv. Roka kao svoga suzaštitnika. Danas je misno slavlje u župnoj crkvi u 16 sati a nakon mise smotra folklora!

KUD “Korana” Slunj danas neće sudjelovati na smotri KUD-ova u Cvitoviću nakon mise jer su otputovali u Ohrid (Makedonija) na gostovanje. Radi se o međunarodnoj smotri folklora u mjestu Ohrid smještenom na Ohridskom jezeru.