Danas sv. Augustin – Opet ljeto

28 kol

Jučer smo slavili sv. Moniku a danas njenog sina Augustina. Rođen je kao i majka u sjevernoj Africi, u mjestu Tagasti, u današnjem Alžiru 354. godine. Otac mu je bio poganin a majka Monika kršćanka. U Kartagi je studirao retoriku, gramatiku, geometriju, astronomiju. Sanjao je o velikoj karijeri. Nemirnog duha u mladosti je živio razvratno. Postao je učitelj govorništva.  Vodio je školu govorništva u Kartagi a onda u Milanu. Na njegovo duhovno sazrijevanje snažno je utjecao milanski biskup Ambrozije uz molitve njegove majke Monike koja ga je pratila. Obratio se te ga je krstio u Milanu biskup Ambrozije 387. zajedno s njegovim sinom Adeodatom. Vratio se u Afriku gdje je zaređen za svećenika 391. te za biskupa Hipona 396. godine. U tom gradu preminuo je na današnji dan 430. godine kad su grad opsjedali Vandali.

Sv. Augustin ostavio je iza sebe obilnu duhovnu baštinu u više od 100 djela od kojih su najbrojnija tumačenja svetopisamskih tekstova i propovijedi, zatim teološka i polemička djela protiv krivovjernika. Najčitanije mu je djelo „Ispovijesti“, neka vrsta duhovne biografije. Jedno poplavlje posvetio je svoj majci Moniki. A njegovo najvažnije djelo je „O Božjoj državi“, u kojem iznosi svojevrsnu filozofiju i teologiju povijesti. „Ispovijesti“ započinju poznatom rečenicom: „Za sebe si nas stvorio, Bože, i nemirno je srce naše dok se ne smiri u Tebi“! Primjer sv. Augustina izazov je mnogima koji traže smisao života. Ateisti, koji su pobunjeni vjernici, mogu na primjeru i djelima sv. Augustina otkriti dramu ljudskog lutanja i smirenja. Augustinova je poruka da ne treba do kraja života ustrajati u pobuni…Kao filozof i teolog sv. Augustin imao je velik utjecaj na cjelokupni razvoj zapadnoeuropske misli.

Možda bi bilo dobro dodati riječi pape Benedikta koji kaže: »Oni kojima pitanje o Bogu ne da mira; ljudi koji pate zbog svojega grijeha i imaju čežnju za čistim srcem, bliži su Božjemu kraljevstvu nego crkveni rutineri, koji u njoj (Crkvi) vide još samo aparat, a da Bog ne dira njihovo srce«.

Ujutro je posebni užitak prošetati livadama ukrašenima jutarnjom rosom

Jutros je posve vedro u slunjskom kraju. Jutarnja temperatura bila je oko 10 stupnjeva ali sunce svaki sat diže temperaturu tako da je pred nama lijepi sunčani ljetni dan. Zadnji su dani za branje šljiva. Ove godine dobro je urodilo voće pa ne trebamo očekivati  donacije jabuka ili mandaria.  

 

Slikajte nas a onda ne – tako je nastala ova vesela fotografija

m