Branje šljiva – Preacher-Slam

28 kol

Jesensko branje šljiva posebni je običaj koji se održao do danas. U slunjskom je kraju šljiva najpopularnija voćka. Ne rodi svake godine zbog mrazeva u vrijeme cvatnje. A ove je godine mokri snijeg polomio grane. Ove su godine rodile šljive ali i drugo voće. Čak i smokva koju uzgaja poneko domaćinstvo u našem kraju podarila je plodove.  Doduše, zbog velikih kiša a onda suša, kvaliteta šljiva nije ponajbolja, ali šteta je da ovi plodovi propadnu. Tako su mnogi sabrali prve a sada beru druge šljive. Danas su dobrovoljci došli u župski vrt pobrati šljive. Sve im pjeva u rukama: bilo da ih beru rukama, klate, sabiru u kante. Sabrane šljive odmah se u posebnoj miješalici melju zbog bržeg vrenja. Tako je za par  sati župski voćnjak obran, šljive stavljene u kacu i treba proći proces vrenja. Nakon završenog posla društvo se zadržalo u ugodnom druženju uz zakusku. Dali su svoj obol i to im je zadovoljstvo. Bože, dok god ima takvih ljudi koji daju svoj doprinos kao pomoć drugima bez računice, to je znak  širine srca i zdravlja.

Pečenje rakije (destilacija) stoljetna je praksa i u biti ništa se nije promijenilo od prošlog stoljeća. Kad se vrenje u bačvi dovrši pripremamo se za pečenje rakije što je isto tako običaj koji zaslužuje posebnu pažnju.

Branje šljiva

Mljevenje

Zakuska u neobičnom ambijentu

Čudna naprava!? Koristi se u branju šljiva! Nije patentirana!

Propvjedničko natjecanje – Zanimljiva vijest dolazi iz nadbiskupije Koeln. Ova nadbiskupija organizira po prvi put takozvani „Preacher-Slam“ (propovjedničko takmičenje).  Dana 31. kolovoza u Duseldorfu odabrat će se najbolji propovjednik – javili su odgovorni u utorak. Kandidati mogu doći iz svih dijelova nadbiskupije.  Cilj „Preacher –Slam“-a je, prema dostupnim podacima, da u roku od sedam minuta  prenesu svoju poruku lijepim riječima i neobičnim slikama. Na kraju će posjetitelji  odlučiti koja je kršćanska poruka najbolje prenesena. Ovakvih „takmičenja“ ima i u ostalim mjesnim crkvama pa i u evangeličkim. Najbolje propovjedi mogu se vidjeti na You Tube-u.