Sv. Rozalija – Bogatstvo samoće – Provala u kapelu u Bihaću

4 ruj

Danas je spomendan sv. Rozalije. Rođena je oko 1130. u Palermu. U Rimskom martirologiju piše da vuče lozu „od kraljevske krvi Karla Velikoga“. Neko vrijeme boravila je na dvoru kraljice Margarete, a zatim je stupila u red augustinki. Vođena željom za pustinjačkim životom, povukla se u spilju na Monte Pellegrinu kraj Palerma. Tamo je provodila strogi pokornički život i na tom mjestu podignuta je kapela u njezinu čast. Preminula je na današnji dan 4. rujna 1166. Svim ženama, djevojkama, koje nose ime Rozalija, Roze, sretan imendan.

Ponekad trebamo promijeniti svoj kut gledanja pa ćemo otkriti drugačiju svakodnevnicu. Kad se popnemo na neko brdo stvari nam se čine drugačijima. Promjena svoje sredine prisiljava nas na dodatno razmišljanje. Naša svakodnevnica nam se učini jedinom ali u novoj sredini moramo učiniti napor da usporedimo, da otkrijemo jednostavne stavri. Povući se od svagdanje vreve u samoću ili tišinu može biti produktivno za naš duhovni život. Ovakva samoća može biti plodna. Prikupimo nutranju snage i svagdanje probleme stavimo na svoje mjesto. To vrijedi za svakoga. Jedna majka sa šestero djece povlačila se sat vremana svaki dan u osamu! Iza toga radosno je služila djeci. Jednostavno moramo imati vremena za Gospodina pa i u najvećoj aktivnosti. Duhovne vježbe u Lovranu prilika su za takvo duhovno osvježenje…

U Lovranu danas povremeno kiša

Provala u kapelu u Bihaću – Doznajemo da je u noći između subote i nedjelje, 1./2. rujna, provaljeno u filijalnu kapelu Sv. Lucije u Vedrom Polju u župi Bihać. U kapeli se povremeno slavi misa te se u njoj ne ostavlja Presveto Otajstvo. Vrata na kapeli su otvorena silom, inventar je isprevrtan i razbacan; nestala su dva svijećnjaka i zvonce. Počinitelj je za sobom ostavio velike plastične boce piva i opuške cigareta. Župnik fra Bono Tomić obavijestio je policiju o provali i policija je napravila uviđaj.

Pogled u demoliranu kapelu (foto BISCANINET)