Bili smo u Solinu

16 ruj

U 2 sata iza pola noći krenusmo iz Slunja prema Solinu. Neki nisu stisli oka zbog uzbuđenja ili zbog bojazni da ne zakasne.U autobusu je prava obitelj: od sedmogodišnjaka do sedamdesetogodišnjaka, majke, tete i bake. Crkva je u okupljanju vjernika doista jedinstvena: razne generacije susreću se u ljubavi, solidarnosti.  Noć je pomalo svježa. Autoprometov autobus u rukama je dvojice iskusnih vozača. Prošli smo pokraj crkve Hrvatskih mučenika na Udbini koja bdije u noći. Tunel sv. Rok  ne samo da je čudo tehnike nego je njegova izgradnja počela u dramatičnim prilikama kad je sjeverni ulaz bio okupiran!. Stali smo malo iznad Obrovca. Kava i osvježenje. Autoput će biti prava poveznica juga sa sjeverom i metropolom kad bude dovršen Pelješki most. U Dugopolju silazimo prema Splitu-Solinu. Dolazimo u Solin u 7 sati! Prvi smo hodočasnici! Imali smo povlasticu u miru obići Gospin otok, opipati našu burnu povijest, zamočiti prst u rijeci Jadro…Počinju stizati grupe za grupom. Na Gospinoj livadi djeca i odrasli u divnom zajedništvu ljubavi. To samo crkva može učiniti…Vrijeme brzo teče. Narod traži čudesni sakrament pomirenja: vraćanje k Božjoj dobroti s kajanjem, dar oproštenja koji mijenja naš odnos prema drugima, sebi i Bogu. Svećenici ispovijedaju. U 10 sati počelo je velebno misno slavlje koje predvodi splitski nadbiskup mons. Marin Barišić okružen  21 biskupom. Koncelebrira stotinjak svećenika. Nakon pozdrava upućenih Božjem narodu: očevima i majkama, djeci i mladima, bakama i djedovima pozdravio je hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović; potpredsjednika Vlade i ministra obrane gospodina Damira Krstičevića; izaslanika predsjednika Sabora – gradonačelnika Splita Andru Krstulovića Oparu, izaslanika Predsjednika Vlade – splitsko-dalmatinskog župana Blaženka Bobana; gradonačelnika Solina Dalibora Ninčevića; načelnika Glavnog stožera Hrvatske vojske generala Mirka Šundova kao i generala Mladena Fuzula, a osobito  pozdravlja  hrvatske vojnike bez čije bi logistike ovakav susret bio manjkav. Nadbiskup ističe: “Lijepo je slušati žubor rijeke Jadro, koja simbolizira naš hrvatski Jordan i naše Jadransko more koje svojom plavom bojom umiva bijelo kamenje, oblivenom crvenom krvlju tolikih mučenika ove nadbiskupije i čitave Domovine. Lijepo nam je i osjećamo se kod kuće s vama, drage i poštovane obitelji iz bliza i izdaleka, iz Domovine i iz inozemstva. Jer, vi ste ‘pravi izvor života i razlog naše radosti’ kako piše na logotipu ovoga susreta”. Pjevački zbor unio je u ovo slavlje divne napjeve. Posebno je bilo pričešćivanje vjernika. Svećenici su nosili hranu besmrtnosti po čitavom prostoru slavlja. Slavlje je završilo himnom “Lijepa naša”. A okupilo se više od 20.000 djece s roditeljima, baka i djedova, teta…

Posebno su bili zamijećeni brojni volonteri koji su doista odradili veliki posao. Od rane zore oni su u crvenim majicama odrađivali povjerene zadaće. Vojnički grah dijelili su na više mjesta. Nahraniti više od 20.000 ljudi pravo je čudo! Porciju graha pisac ovih redaka pojeo je na mostiću ispod kojeg teče rijeka Jadro. Kroz to vrijeme mladi su izvodili duhovnu glazbu. Djeca su se na zelenoj livadi igrala, valjala, kotrljala, kako to samo djeca znaju u svojoj spontanosti, zaštićeni i okruženi ljubavlju odraslih. Susrećemo vjernike iz župa Gospićko-senjske biskupije: Ogulina, Otočca, Senja, Plitvica, iz drage Istre i Rijeke…Da ne spominjemo roditelje s djecom iz Splita i zaleđa, iz Zadra i Šibenika..

U 15 sati naš je autobus čekao na istom mjestu gdje nas je iskrcao. Posjedali smo na svoja mjesta. Počeo je povratak kućama. Pomalo umorni ali ponosni što smo mogli sudjelovati u ovom događaju. Doznali smo da će idući susret za tri godine biti u Ludbregu!

Preko 20.000 roditelja, djece, baka, djedova u Solinu

Naši dragi svećenici

Dijelenje pričesti

Biskupi napuštaju sveti prostor nakon mise

Dok se ova grupa pripremala za snimak mi smo ih snimili: ne znamo otkud su ali su nam dragi!

Nismo mogli dočekati ostale…

Kako li je naša Paola s mamom uspjela doći do predsjednice Kolinde! Jednostavno!
Naša Marija kao da je pozvala Predsjednicu da dođe u Slunj!