100 godina rana padre Pija – Uljapšavaju se ulice

21 ruj

20. rujna 1918. pojavili su se znakovi Isusove muke na tijelu padre Pija. Bio je to znak ili glas koji govori o Božjem trpljenju  i trpljenju čovjeka. Bila je to na neki način “provokacija” koja je pogodila našu misao.

Ovdje je riječ o dvije stvari o kojima je teško govoriti i o kojima je teško slušati. O tom se ne govori kao o nečemu što nam se sviđa nego kao o nečemu što nas provocira u dubini našega srca i pomalo uznemiruje. Tako bi se nekako moglo pristupiti fenomenu  koji se zbio 20. rujna 1918. u staroj crkvi San Giovanni Rotondo kad je pater pio dobio Isusove rane…. Ove je misli izrekao  kapucinski provincijal prigodom 100-te obljetnice stigmatizacije patra Pia. U ovom fenomenu prepoznajemo misterij ljubavi Božje prema čovječanstvu. Ove su se rane na tijelu padra Pija pojavile u jednom svijetu razdiranom ratom i silnim patnjama, u svijetu razdiranom socijalnim napetostima. Prvi i drugi svjetski rat projekt je sotone koji razara, uništava, uvlači čovjeka u ubijanje svoje subraće. Čovjek koji je Božji san, kojega Bog sanja kao svoga partnera u izgradnji svijeta ljubavi, solidarnosti, harmonije, stavio se u službu sotone u svjetskim ratovima, revolucijama…

Slikovni rezultat za pater pio

Nastavlja se lijepo sunčano vrijeme koje nas začuđuje i iznenađuje dužinom. Ovo je vrijeme pogodno za sve radove na otvorenom. U Slunju se mogu vidjeti radovi u nekim ulicama. Veliki su radovi u ulici Petra Svačića na odvodnji. Ulica koja nosi naziv Stara cesta asfaltirana je i ukrašena. Radovi se izvode u više mjesnih zajednica: asfaltiraju se ceste. Sve to bez velikih najava, rezanja vrpci i pompe.

Stara cesta dobila je konačno asfalt

Pogled prema Srednjoj školi