Cvitović: berba grožđa

22 ruj.

Sunčano vrijeme i produženo ljeto dobro je došlo grožđu. A slunjski kraj imao je tradiciju uzgoja vinove loze u 19. stoljeću. Poznato je vino Šušnjarac i Lisac (čiji se uzorci čuvaju u Beču). U Šušnjari kod Nikšića, na sunčanoj padini, bili su nekad vinogradi. Upravo oko sv. Mihovila bralo se grožđe pa su vrijedni ljudi podigli kapelu sv. Mihovila među vinogradima. VInogradi su nestali ali se oko kapele ljudi okupljaju i danas. Tako ćemo i u subotu 29. rujna u Šušnjari slaviti. Nakon mise narodno veselje.

Danas smo imali priliku biti svjedoci i sudionici berbe grožđa u vonogradu Mile Turkalja u Cvitoviću. Vinograd broji oko 1000 trsova. Okupilo se oko 30-ak berača. Ima tu i djece i mladih. Berba grožđa nekad i danas društveni je događaj. Uz rad tu se događa i susret prijatelja, rodbine…Grozdovi su dospjeli u velike posude. Daljnji proces skriven je našem oku. Ali vino koje poteče i koje “veseli srce čovjeka” nagrada je za uloženi trud. Nakon berbe domaćini su počastili berače

Uzgojem vinograda mogu se baviti samo zanesenjaci, ljudi koji imaju ljubav prema lozi. Vinograd treba – kako kaže iskusni vinogradar iz Dalmacije – svako jutro pozdraviti! Osim spomenutog Mile Turkalja znamo za vinograd obitelji Obrovac u Ponoru i vinograd u Žalčevoj Kosi. Ovi ljudi su pioniri u oživljavanju vinogradarstva u slunjskom kraju. Nismo svjesni koliko ova zemlja može dati ako u nju uložimo truda i znoja.

Berba grožđa je i druženje prijatelja i rodbine

Marljive ruke za par su sati obrale vinograd

Grožđe spremno za daljnji proces

U dozrijevanju ovog grozda sudjelovalo je sunce, zemlja i marljive ruke…

Na kraju mala zakuska…