25. nedjelja: ljudske veličine po Božjim mjerlima

23 ruj

Isus naviješta svoj hod prema Jeruzalemu gdje će biti predan “u ruke ljudi”. A ljudske ruke znaju zadati udarac, ubiti…On se izručuje, ne gleda sebe. Božja je ljubav neshvatljiva. U Božjoj biti je davanje. Ta riječ predanje sebe drugima  teško ulazi u uši učenika a i nas danas. Petar će pokušati Isusa odvratiti od takvog puta. Mi želimo sebe sačuvati, osigurati a ne davati sebe drugima. Kristova je logika obratna. Dok je Isus ovaj plan iznosio učenicima oni su ostali zbunjeni. Oni su pokrenuli diskusiju tko je od njih najveći po ljudskim mjerilima.  Tada je Isus uzeo primjer sluge. Tko želi biti velik nek služi drugima, nek se podijeli drugima. On je to ostvario do maksimuma. Njegova poruka ostaje. Naveo je primjer djeteta koje ne može ničim uzvratiti. Primiti drugoga bez računice, pogotovo one koji nam ne mogu ničim uzvratiti, Božji je put. Nažalost, mi gledamo uzeti za prijatelja onoga tko je moćan, koji nam može uzvratit, od kojega ćemo imati neku korist. Isusov put je drugačiji: on nas poziva da činimo dobro onima koji nam ne mogu uzvratiti!   

Jutarnja misa u Slunju (jutros u 8 sati)

Jutros je slavljena misa u slunjskoj crkvi u 8 sati. Još su dvije mise: u 11 sati u Slunju (koju izravno prenosi Radio Slunj) i u Blagaju u 14 sati.

U Slunju

U Blagaju nakon mise razgovor ugodni. Ljeto kao da se ne da pokoriti ili ne želi nas napustiti

Danas u  12 sati grupa Slunjana dočekala je u gradskom parku Elu Magdić, svjetsku prvakinju u kikboxingu. Prvenstvo se održavalo u Italiji. Slunjska ekipa pod vodstvom, trenera Milenka Bosanca navikla nas je na pobjede na domaćim i svjetskim takmičenjima.