Bolest – dar? – Četvrtak u Slunju

27 ruj

 

Jutarnje razmišljanje: Može li bolest biti dar? Što znači dar? Dar nam je dan a da ga nismo birali. Prihvatili smo ga i rekli hvala! Ali mogli smo ga odbiti. Dakle, imamo dvije mogućnosti: odbiti ga s ljutnjom ili ga prihvatiti sa zahvalnošću. Što učiniti kad nam se dar ne sviđa, kad nam je samo teret? Isus je prošao ovaj put u Maslinskom vrtu i Kalvariji. U Maslinskom vrtu pokušava “uvjeriti” Oca da udalji od njega gorki kalež smrti na križu ali dodaje “neka bude tvoja volja”. Na Kalvariji razapet, nakon krika u napuštenosti, predaje u Očeve ruke duh svoj! Svojim slobodnim izborom Isus nas spašava vršeći volju Očevu. Prihvaća žrtvu u napuštenosti, sramoti i silnoj patnji.  Što kad mi primimo “dar” teške bolesti? Neželjeni dar može biti neizlječiva bolest, rak na pr. Vjernik ne priželjkuje bolest ni sebi ni drugima. Naprotiv, moli da Bog udalji od nas ili naše braće tešku bolest. Ali kad njegova molitva nije uslišana, što onda? Tada posežemo za nutarnjim duhovnim rezervama i pokušavamo darovani križ bolesti prihvatiti zajedno s Gospodinom Isusom. Bolesnica koja je hodočastila u Lourdes sa željom da ozdravi, nije ozdravila. Ali, nije se razočarala: otkrila je da je njena bolest dar koji prihvaća na Isusov način. Jedan pametan čovjek reče da patnja može otključati vrata koja nijedan drugi ključ ne otvara. Bolest nas motivira da razmišljamo o krhkosti našega života, o tome da sve ne ovisi o nama u našem osobnom životu. Činjenica da smo pogođeni bolešću i umiranjem prilika je ili mogućnost da se izrazimo u slobodi u odnosu na misterij života i smrti (koja je inače apsurdna i besmislena), prilika je da zaplivamo u ocean Božje ljubavi. “Ni smrt, ni život…ne može nas rastaviti od Božje ljubavi u Kristu Isusu” – dovikuje sv. Pavao. Međutim to se ne događa bez našeg predanja.

 Prvi posjetitelji jutros

Jutros je također svježe: temperatura se vrti oko ništice u slunjskom kraju. Neki su počeli ložiti u prostorijama gdje borave. Ipak, nižu se i dalje čudesni sunčani dani.

Danas je sajam u Slunju kao svakog četvrtka. To je razlog da je u Slunju danas gužva posvuda. Turisti, iz azijskih zemalja (ponajviše iz Koreje) otkrivaju draž sajma u Slunju.

Imamo vremena danas!

Pozdrav onima daleko, u Americi i Australiji!!

Neka oni žure, mi ćemo polako!

Još nešto…

Danas oko podne pčele su užurbano tražile po preostalim cvjetovima hranu za zimu