Maglovit dan – Blagaj: elektrifikacija zvona

10 lis

Maglovit dan. Tiho je i relativno toplo. Ni daška vjetra da rastjera maglu, Ipak, jesen je i ne bismo trebali očekivati samo sunčane dane. Gosti  u kafićima povukli su se u unutrašnje prostorije pa terase zjape prazne…

Terase kafića danas su puste

Jedna mala vijest nas je obradovala: dolazi iz Vinkovaca! Biskup je krstio u prošlu nedjelju u župi Presvetoga Srca Isusova šesto dijete obitelju Fruk malenu Magdalenu. Poželimo ovakvih vijesti  češće, pogotovo u našem kraju!

Elektrifikacija zvona u Blagaju – Jučer su radnici firme Elektro Bosilj servisirali zvona slunjske crkve. Podsjetimo da su agresori spalili crkvu u Slunju u kojoj su nestala zvona. Ova su izlivena 2000. godine u Linzu i postavljena iste godine. Firma ElektroBosilj ugradila je automatsku zvonjavu u mnogim crkvama u Hrvatskoj i šire pa tako i u Slunju. Pogledali su zvonik župne crkve u Blagaju u kojem je jedno zvono. Iako je blagajski zvonik bio razoren 1991. zvono je preživjelo a to zato što je od željeza. Crkva je obnovljena, uređena unutrašnjost (crkva se ponosi jedinstvenim križnim putem: svaku od postaja izradio je jedan od uglednih hrvatskih umjetnika). Sada je na redu elektrifikacija zvona. Uz postojeće zvono nabavili smo još jedno malo koje bi otkucavalo četvrti. Pune satove veliko zvono a malo četvrti. Zvono bi automatski zvonilo podne, navečer i ujutro. Do sad smo zvonili ručno, potezanjem konopa i to po potrebi t.j. prije misa i kod pogreba. Blagajsko će zvono uskoro odzvanjati svaku večer, jutro i u podne i pozivati ljude na molitvu ili bar znak križa. Cijenu ćemo objaviti kad dobijemo predračun. A tko će to platiti?  Očekujemo pomoć dobrih ljudi!

Obnovljena blagajska crkva

Ovako je izgledala blagajska crkva nakon našeg povratka 1995. Slavili smo misu pred ruševinama crkve…