Maglovito jutro – Vojna vježba Velebit 18 – Mit o Jasenovcu – Preminula Milka Salopek

11 lis

Maglovito jutro. Pogotovo u kotlinama naših rijeka. Ništa neobično u jesen. Možemo biti zadovoljni jer je relativno toplo. Danas sajam u Slunju. Sunce se pomalo probija kroz maglu i pred nama je divan jesenski dan. Oko 10 sati prošetali smo po sajmu. Susreli smo drage ljude u razgledanju, kupovini, razgovorima u prolazu…

Susreti u prolazu

Štand “domaće je domaće”

Ako zaboravim štogod dolazim u idući četvrtak sa susjedima

Iznenađeni smo ponudom sadnica mediteranskog bilja

Dan je pred nama. Uraaa…!

Iako je voće rodilo ove godine  u slunjskom kraju, ipak neko voće možemo samo kupiti

Vojna vježba Velebit 18 – Ovih se dana Hrvatska vojska priprema za najveću vojnu vježbu nakon Domovinskog rata pod nazivom Velebit 18. U njoj sudjeluje više od 5.500 profesionalnih vojnika i dio pričuvnog sastava. Od 13. do 15. listopada vježba se održava na 11 lokacija i traje 72 sata neprekidno. U nju su uključeni poligoni i vježbališta širom Hrvatske (Gakovo, Kupa i Cerovac kod Karlovca, vojni poligon “Eugen Kvaternik” kod Slunja, Udbini, vojni poligoni “Crvena zemlja” kod Knina, Žirje, Zečevo, Dugi otok i vojni poligon Rt Kamenjak kod Medulina). Zapovjedništvo vježbe bit smješteno je u vojarni Josip Jović na Udbini i tamo će vježbu pratiti najveći broj gostiju, Glavni stožer, MORH, a kao podređena zapovjedništva bit će formirano zapovjedništvo snaga Sjever na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” u Slunju te zapovjedništvo snaga Jug na vojnom poligonu Dugi otok. 

Slunjski vojni poligon ima posebno značenje ne samo u ovoj vježbi a to jednostavno zato što je u središtu Hrvatske. Svi putovi  prema jugu sa sjevera i istoka vode preko Slunja…Zloglasna JNA izgradila je kompleks vojnog poligona kod Slunja iz geostrateških razloga: aerodrom Željava i slunjski poligon građeni su ne zbog vanjskog “neprijatelja” nego zbog okupacije Hrvatske. To je bilo jasno 1991. godine i onima koji su bili do tada “slijepi”.  

Slikovni rezultat za hrvatska vojska 2018

Večeras u 18.30 sati u župskoj dvorani u Slunju predstavljanje knjige “Mit o Jasenovcu” autora Romana Leljaka uz dokumentarni film. Ulaz slobodan: dobro došli!

Pomoć Indoneziji – Ovim putem Vas molim da u svojoj župi animirate vjernike i kao župna zajednica da se uključite u prikupljanje pomoći za stradale u Indoneziji. Novčane priloge župe ili pojedinaca na ovu nakanu moguće je uplatiti na žiro račun Hrvatskog Caritasa kod Privredne banke Zagreb, IBAN: HR 0523400091100080340; poziv na broj 510; svrha uplate INDONEZIJA.

U akciju se može uključiti i telefonskim pozivom na donacijski telefon Hrvatskog Caritasa: 060 9010 (cijena po pozivu 6,25 kn, PDV uključen).

Zahvaljujem Vam na spremnosti da se uključite u pomoć najugroženijima i srdačno Vas pozdravljam. U potpisu biskup Zdenko Križić

                                   †

Preminula je u 84. godini života MILKA SALOPEK iz D. Furjana  10. Pogreb u petak 12.10.2018. u 15 sati na groblju Lađevac. Za njom žale sinovi Ivica, Pave i Mladen, snaha Matilda, unuci, sestra Mande i ostala rodbina