Snaga služenja – Kišovita nedjelja – Stol dug 270 metara

21 lis

Ljudsko je društvo prolazilo kroz razne oblike vlasti. Poznato je robovlasničko uređenje, feudalno…Poznate su diktature do naših dana, okrutni tirani koji su grubo vladali. U 20. stoljeću zaživjele su dvije totalitarne ideologije koje su ostavile silne grobove iza sebe…Dvojica Isusovih učenika, polazeći od takve vlasti, zaželjeli su u Isusovom kraljevstvu biti njegovi ministri, sjediti u foteljama njemu desno i lijevo! Isus strpljivo prihvaća njihovu želju i poučava ih. Poučava sve učenike do konca svijeta. Istina, vladari žele vladati nad narodom, služiti se i silom. Isus oslikava ljudsko društvo koje počiva na sili i moći. Ali, među njegovim učenicima ne smije biti tako!. Tko želi biti prvi neka bude sluga! On je to posvjedočio do smrti na križu! Je li Isus naivan kad traži da se učenici dokazuju ne vlašću nego služenjem? Vlast nad drugima vrlo je privlačna. Ljudi su spremni na sve da se održe na vlasti. Jedan je novinar ovih dana raskomadan zato što se usudio prigovoriti diktatoru. Isus vrlo jasno govori o služenju kao načinu rasta. On je to potvrdio služeći do smrti na križu! U njegovoj školi učimo živjeti za druge, pogotovo slabe i nezaštićene. Njegovo kraljevstvo nada je čovječanstvu razdiranom  sukobima zbog vlasti nad drugima. Mi možemo već sada živjeti budućnost: strahovi se ne rješavaju nasiljem i moću nego služenjem. Demokratski izabrana vlast trebala bi služiti narodu, posebno nezaštićenim grupama. Ali svatko od nas ima priliku služiti drugima u svojoj sredini. Služiti drugima znači svladati svoju oholost, sebičnost i otvoriti se drugima.

Jutros u 8 sati u Slunju

Sinoć je u Slunju kršten mali Petar, treće dijete u roditelja a danas u nedjelju u 11 sati mali Lukas!

Kišovita nedjelja. Nakon čudesno sunčanih dana jutros je jesen zakucala u svom pravom izdanju. Kiša, hladno. Ipak, svaki dan je dar pa i ovaj današnji. Danas su mnogi došli u crkvu svetkovati, zahvaljivati za dar života i tolike male radosti kojima nas obaspu naši bližnji, ukućani, rodbina, prijatelji. Učimo podijeliti jedni s drugima radost života: A radost života proizlazi iz potresne istine da smo djeca Božja, Božji san kojim nas sanja kao svoju dragu djecu…

U Blagaju nakon mise

Stol dug 270 metara – U znak solidarnosti s migrantima i izbjeglicama humanitarne organizacije krajem tjedna podigle su u Rimu pred trgom Svetog Petra  270 metara dugi stol u Via Concillazione koja se izravno veže s Trgom sv. Petra. Za stol je sjelo 650 potrebitih te im je posluženo jelo. Ova inicijativa pod nazivom “Rimski stol bez zidova” želi s obzirom na epohalnu dramu migranata pokazati da “Rim nema straha od vjerskih i kulturnih razlika nego ih shvaća kao bogatstvo” –  rekla je Sabrina Alfonsi, voditeljica rimskog okruga Municipio 1, za vatikanski portal Vatican News.

Rom, 20.10.2018