Seoba naroda? – Maljevac: pokušaj nasilnog ulaska u Hrvatsku

24 lis

Velike migracije na našoj planeti nose mnogo izazova. Miješaju se razne kulture, nacije…To nas podsjeća na seobu naroda tamo od 5. stoljeća na ruševinama rimskog carstva. Ta je seoba rodila nešto novo. Narodi su pokršteni. Rodila se europska  civilizacija koja je obogatila čovječanstvo na mnogim poljima. Je li Europa umorna od života nakon tolikog napretka? Prirodni prirast stanovništva je negativan u svim europskim zemljama. Kao da se ponavlja zalaz rimskog carstva u drugom izdanju. Rimska je kultura dosegla vrhunac ali je izgubila životnu snagu koju su posjedovali “barbarski” narodi. Hoće li se to i sada dogoditi? Ne trebamo stvarati paniku ali neke sličnosti postoje.

Danas nam je podaren divan dan

U mjesecu knjige slunjski su srednjoškolci (1A razred) uredili oglasnu ploču na temu glagoljice. Simpatično i kreativno!

Dramatične prilike na graničnom prijelazu Maljevac – Na graničnom prijelazu Maljevac (Kladuša) situacija je danas bila dramatična. Stotinjak migranata odlučilo je ilegalno ući u Hrvatsku. Dočekala ih je hrvatska policija. Došlo je do naguravanja. Čak su gađali policiju kamenjem. Ima lakše povrijeđenih policajaca. Koridon hrvatske policije nije ih pustio u Hrvatsku na ovakav način. Migranti su ostali na ničijoj zemlji, lože vatru i pokušavaju ponovno nasilno ući u Hrvatsku. Pred njima i policijom duga je hladna noć.  Doznajemo da je jedan vlak s migranatima vraćen prema Sarajevu iz Bihaća a istovremeno dolazi drugi s migrantima. Situacija je pomalo kaotična.