Tjedan sjećanja na teške dane – Oslobođena četvorica otetih svećenika – Preminuli Ivica Holjevac i Nenad Muić Neno

13 stu

Ovaj je tjedan bremenit spomenom na teške događaje naše novije povijesti. Godina 1991. bila je godina agresije, patnje, otpora bezumlju, silnih žrtava, razaranja…Prošlo je već 27 godina ali se 1991. ne zaboravlja. Silna patnja koja je prošla našom domovinom izvor je hrabrosti i za naše vrijeme. Ovih će se dana obnavljati spomen na ove dane: Saborsko, Slunj, Škabrnja, Vukovar…samo je vršak sante leda a mnoštvo je malih “vukovara”, sela i zaselaka koja su prošla patnje Vukovara koji je simbol stradanja. Počeli smo jučer spomenom na stradanje Saborskog, u petak 16. studenog spomen na križni put Slunja i okolice, u nedjelju 18. studenog stradanje Vukovara i Škabrnje…Grupa branitelja ide pješice prema Škabrnji: večeras stižu u Cetingrad.

Nastavlja se toplo vrijeme

Hrvatski su biskupi ovih dana u službenom posjetu sv. Ocu poznatom kao Ad limina apostolorum. Ovakav se posjet događa svakih pet godina. Biskupi izvještavaju sv. Oca o stanju svojih mjesnih crkava (biskupija). Briga Petrova nasljednika o lokalnim crkvama prva je njegova  zadaća. A mjesne crkve, njihova vjera, vjernost Božjoj riječi čine bogatstvo opće crkve.

Starost i samoća sami po sebi muka su i nevolja. Ali isto tako starost i samoća mogu biti izazov da se vratimo Božjoj ljubavi, da život usmjerimo prema izvoru: nemirno je srce naše dok ne otpočine u Tebi Gospodine!

Oslobođena četvorica otetih svećenika – Jedna nas je vijest obradovala: četvorica svećenika oteta 6. studenog ove godine u predjelu Abraka na jugu Nigerije, oslobođeni su! Svećenici su oteti kad su putovali na jedan susret u Uhiele, u državi Edo, od strane naoružanih ljudi a sumnja se da se radi o pastirima plemena Fulani koji se bori za teritorij.  Crkveni su izvori potvrdili oslobađanje otetih svećenika u srijedu navečer 9. studenog. Svećenici su odvedeni u Benin City zbog medicinskih pregleda. Oslobodila ih je policija: kad se približila brlogu gdje su bili zatočeni otmičari  su pobjegli.

                                 

Preminuo je u 56. godini života nakon teške bolesti NENAD MUIĆ Neno iz Blagaja. Bit će pokopan 13.11.2018. u 15 sati na groblju u Barilovićkom Leskovcu. Za njim tuguje supruga Ana, sin Ivan, kćerka Josipa, snaha i zet, unuke, sestra Jelena

Nenad Muić

Preminuo je u 57. godini života IVICA HOLJEVAC iz Slunja, D. Taborište 135. Pogreb u srijedu 14.11.2018. u 15 sati na slunjskom groblju. za njim žale sestre Roze, bare, Ankica, braća Josip i Zdravko, nećaci i rodbina