Danas sv. Nikola – Slavlje u Cvitoviću

6 pro

Danas slavimo  svetog Nikolu biskupa. Rodio se oko 270. u Patari, na jugozapadnoj obali Male Azije, današnje Turske. Bio je poznat po  plemenitosti, a iz ljubavi prema ljudima prodao je sav svoj imetak i podijelio novac siromasima. O njegovu životu i radu predaja iznosi između ostalog da je utišao je oluju na moru, spasio hodočasnike u brodolomu, opremio mirazom tri nevoljne djevojke, darivao novac, spašavao djecu, oživio jednog dječaka… Preminuo je na današnji dan, 6. prosinca, oko 350. u Miri (Licija, danas Demre u Turskoj). Njegovo tijelo preneseno je 1087. zbog turskih osvajanja iz Mire u talijanski grad Bari, gdje se nalazi njegovo veliko svetište. Posebno je štovan na kršćanskom Istoku. Zaštitnik je Rusije, Grčke.

Danas župa Cvitović slavi sv. Nikolu kao svoga zaštitnika: misa u 12 sati!

Svima koji nose lijepo ime Nikola, Nikolina čestitamo imendan!

Mise zornice posebna su radost Božjeg naroda

Danas je sajam u Slunju: u predbožićno vrijeme ljudi štošta žele kupiti

U sajmu danas u Slunju

Blagoslovljeno novo zvono u Korenici – Kancelar Gospićko-senjske biskupije i biskupov tajnik Mišel Grgurić 5. prosinca na misi zornici u Korenici blagoslovio je novo zvono, lijevano u ljevaonici Grassmayr u Innsbrucku, teško je 770 kg i posvećeno Blaženoj Djevici Mariji. Rijetko se događa da zvono pukne a to se upravo dogodilo u Korenici. Jedno zvono je puklo pa je trebalo nabaviti novo. To je učinjeno zalaganjem župnika preč. Mile Čančara i župljana. Sada opet skladno zvone tri zvona na zvoniku koreničke crkve.

Zanimljivo da je župna crkva sv. Jurja razorena 1942. i njenim ostacima nasute lokalne ceste. Trebalo je čekati 60 godina da zazvone zvona u Korenici. To se dogodilo 8. prosinca 2002. godine kad je gospićko-senjski biskup mons. Mile Bogović blagoslovio nova zvona.