Danas Bezgrješno Začeće – Preminuo Ante Palijan, legenda slunjskog kraja

8 pro

Danas crkva slavi svetkovinu Bezgrješnog Začeća BDM. Naše iskustvo ovdje zastaje: ulazimo u otajstvo. Svi mi imamo bolno iskustvo grijeha, podijeljenosti a istovremeno čežnju za skladom, nevinosti…Marija je očuvana od ove podjele, ona je “milosti puna”. Crkva ima hrabrosti naviještati ovu poruku makar nailazi na nerazumijevanje. U Mariji je potpuni sklad, u njoj nema podjele. Kristovim zaslugama čovjek ima šansu vratiti se u sklad Božje ljubavi. Mi to zovemo spasenje. Marija nam je uzor i potpora na tom putu.

Jutros ledena kiša, magla…u slunjskom kraju. Rastoke jutros u 10 sati…

Danas slavimo misu u Slunju u 17 sati. Na ovoj misi krstit ćemo malu Doris!

Krštena mala Doris – Večeras je u slunjskoj crkvi pod misom u 17 sati krštena malena Doris, drugo dijete Miroslava i Zorce. krsni kumovi su bili Željko i Mirela a krstio ju je župnik. Ovaj je događaj po važnosti na prvom je mjestu danas u Slunju! Čestitke roditeljima. Ulice puste u Slunju jutros: u toplim domovima je ugodnije!

Briga za 45.000 migranata – Kolumbijska pogranična biskupija Cucuta brine se, prema vlastitim podacima, dnevno za 45.000 migranata iz Venecuele. Radi se o životnim namirnicama i lijekovima. “Situacija se i dalje pogoršava. Prisutnost migranata iz Venecuele koji su stigli u Cucutu da nađu posao, nadu, životna sredstva i medicinsku pomoć svaki dan je veća” – kaže biskup Victor Cadavid. Pokreti ljudi u potrazi za sigurnošću i nadom nije samo problem Europe. Migracije postaju globalni problem.

                                  †

Preminuo je ANTE PALIJAN iz Rakovice (Oštarski Stanovi). Rođen je 1961. Odah 1991. stao je u obrnu napadnute domovine. Otpor agresoru do 16. studenog 1991. pravi je podvig. Kad je slunjski kraj okupiran prebacio se u slobodnu Hrvatsku. Bio je dozapovjednik Slunjske pukovnije. Pobjedonosno je ušao u oslobođenu Rakovicu. Nastavio je djelovati i u miru i prenijeti svoja iskustva i hrabrost na mlađe. Pamtimo ga kao hrabrog čovjeka, inteligentnog ali sa srcem, vedrog i nasmijanog, dobrog supruga i oca obitelji. Križ bolesti nosio je zadnjih nekoliko godina. Borio se i u bolesti sazrijevao za nebo. Preminuo je sinoć. Iako smo očekivali njegovu smrt ona nas je pogodila i rastužila. Nedostajat će nama prijateljima a pogotovo svojima najmilijima. Pogreb će biti sutra u nedjelju 9. prosinca u 14 sati na groblju u Rakovici. Za njim žale supruga Zora, sin Alen s obitelji, ratni prijatelji-branitelji i čitav slunjski kraj.

Pod brdom Kurjevac: sjećanje na poginule prijatelje

Na brdu Kurjevcu 05.08.2015.

U Slunju 31.06.2016.

U Cetingradu

Godine ¸1994. u trenucima relaksa