Božićna ispovijed na Zavalju

22 pro

Jutros je otoplilo i izgleda da će snijega nestati za božićne blagdane u našem kraju. To ne može umanjiti božićnu radost.

Danas je zadnja božićna ispovijed u našem dekanatu i to u župi Zavalje. Uputismo se iz Slunja u 8 sati. Granični prijelaz kod Izačića može nam oduzeti sat vremena. Iznenadio nas je relativno brz protok vozila. Izgubili smo samo 15-ak minuta. Primjeti se u naseljima prije Bihaća pa i u Bihaću pustoš. Nema ljudi. A nekad je ovdje bilo raje. Prolazimo kroz centar Bihaća i penjemo se prema Zavalju. Stigli smo ranije pa se možemo u župnom stanu ugrijati uz peć. Dolazi župnik /iz Lapca/ i pravimo raspored: jedan svećenik ostaje u župnoj crkvi, jedan ide u Skočaj a tereći će u privatnim kućama u Međudražju ispovijedati uglavnom starije osobe koje ne mogu do crkve. Ovaj narod, uglavnom starije osobe, živi vjeru u ratovima, oskudicama i radostima. Njima je vjera svjetlo u svim situacijama. Iza 11 sati žunik Dino slavio je misu. To je već nedjeljna misa jer on dolazi iz Lapca ovamo. Ovaj se narod sjeća i slavnih vremena, bujice  života koja je ovdje prkosila oskudici, teškim i radosnim vremenima. Tako je ova mala zajednica – ispovjedilo se 80-ak osoba – pripremljena za božićnu radost. Otišli smo radosni što smo ovom narodu mogli posredovati pomirenje i Božićnu radost.

 

 

Danas je stiglo na Zavalje Betlehemsko svjetlo!

Božić u Nigeriji – Kako možemo slaviti Krista Kralja mira kad naša braća i sestre na sjeveru Nigerije, posebno na sjeveroistoku, trpe neprestane napade? Kako možemo slaviti kad prisustvujemo tolikim masovnim pogrebima osoba ubijenih od strane islamskih fundamentalista? Kako možemo slaviti kad su crkve i džamije napadane i ubijeni vojnici? Kako možemo slaviti u ovakvim okolnostima – pita se mons. Augustine Obiora Akubeze nadbiskup Benin City-ja. On ipak ohrabruje vjernike: “Slavimo Božić jer ne polažemo naše nade u smrtna dobra. Naš pomoć dolazi od Gospodina koji je stvorio nebo i zemlju”.