Subota uoči nedjelje Svete Obitelji – Blagoslov obitelji u Popovcu

29 pro

Subota uoči nedjelje Svete Obitelji. Jutro je hladno: kojih 5 ili šest stupnjeva ispod ništice. To je normalno u ovo doba godine. Jedino nedostaje snijega. A djeci bi snijeg dobro došao preko zimskih praznika. Danas ostaje  vedro s temperaturom između minus jedan i pet. Mraz zabijelio kao da je snijeg…

Jutros u 9 sati počeo je pohod obitelji u slunjskom naselju Popovac koje se proteže uz cestu koja vodi od Slunja prema Lađevcu. U 9 sati u prvoj obitelji Magdić ispod svetišta MB Karmelske. Spuštamo se u zaselak gdje su prezimena Matešić. Župnika prate Marija (sedmi razred) i njen brat Filip (drugi razred). Marija napravi poneki snimak. U toplim smo domovima pet obitelji Matešića. Najbrojnija ima sedam članova (tri generacije) i svi su na okupu. Kod obitelji smo Močilac koji rade u Austriji a srce im je u Slunju. Zatim kod obitelji dvojice braće s prezimenom Požega: jedan ima troje a drugi dvoje male dječice. Kakva dinamika! Kod obitelji Štefanac, Magdić, Petrović, Vukošić i Požega. Kod šesteročlane obitelji Požega s tri generacije. Obitelji Vuković, Štefanac. Kod obitelji Štefanac Valentine i Ivice okrepa. Lijepi sunčani dan. Zrak čist.Obilazimo samca Juru Kampića. Kod obitelji Požega Nikole gosti. Zajednička molitva…Ovo se naselje nastavlja ulicom koja nosi naziv Gojka Šuška i prolazi pokraj slunjskog groblja. Slijede obitelji Petrović, Panić, zatim četiri obitelji Lucić, Magdić, Vukošić, Pleš i završavamo kod obitelji Cindrić. Obišli smo 38 obitelji u kojima živi 130 duša. Susreli smo 15-ak predškolske dječice što nas je posebno razveselilo. U 17 sati misa u župnoj crkvi punoj ljudi i krštenje malog Lukasa.

Djeca su radost i kad se stide i kad su nestašna

Pod misom u 17 sati krstili smo malog Lukasa, prvo dijete Mihaela i Katarine. Okružen roditeljima, kumovima i rodbinom te u zagrljaju crkve mali je Lukas postao dijete Božje. Uoči blagdana Svete Obitelji krštenje malog Lukasa radost je neba i zemlje. Ovo je 27. krštenje u ovoj godini u župi Slunj.