Slunj: gosti komune “Mondo nuovo” – Pomrčina Mjeseca sutra ujutro – Dijalog…

20 sij

Danas su gosti župe Slunj štićenici komune “Mondo nuovo” iz Kistanja kod Knina. Njih dvojica – Vlado i Marko – stigli su prije jutarnje mise. Stavili su na štand svoje proizvode. Naime, u sklopu radne terapije oni izrađuju vrlo lijepe sakralne motive koje nude kad gostuju u nekom mjestu. Nakon jutarnje mise dao je svoje potresno svjedočanstvo Vlado: pad u ovisnost i teški i naporni put izlaska iz ovisnosti. Vjernici su ga nagradili pljeskom što je podrška ovim mladićima na putu da postanu korisni članovi društva. U 11 sati svjedočanstvo će dati Marko. Na štandu vjernici mogu kupiti zanimljive motive iz njihove radionice.

Vlado daje svoje svjedočanstvo

Jutrošnja ministrantska ekipa u Slunju

U 11 sati u slunjskoj crkvi druga misa dobro posjećena. Hladno je i dobro dođe grijanje u crkvi koje ne može dići temperaturu kao u našim stanovima ali ipak ublaži hladnoću. Neiscrpna tema svadbe u Kani na kojoj je Isus učinio prvo znamenje. Zašto baš na svadbi? Naš odnos prema Bogu je zapravo “svadbeni” odnos. Ljubav i vjernost su temelj braka a isto tako odnos Boga prema čovjeku i obratno čovjeka prema Bogu je utemeljen na vjernosti u ljubavi.  Isus na svadbi priskače u pomoć mladencima na Marijinu sugestiju. Na čijoj je svadbi Isus zasigurno neće ponestati “vina radosti”. Čudo u Kani nas samo podsjeća na čudesa koja nas okružuju, a najveće čudo je da je sam Bog po Isusu Kristu ušao u našu ljudskost i ponudio nam neslućene šanse. To je čudo i trijumf Božje ljubavi i vjernosti te razlog radosti.

Hrana besmrtnosti

Marko je dao u 11 sati također potresno svjedočansvo

Radovi iz radionice komune “Mondo nuovo”

Pomrčina Mjeseca – Sutra ujutro 21. siječnja počinje totalna pomrčina Mjeseca vidljiva i iz Hrvatske. Pomrčina Mjeseca nastaje ulaskom Mjeseca u Zemljinu sjenu i tad je obasjan crvenom svjetlošću koja se raspršava prolazeći kroz Zemljinu atmosferu. Nastaje “krvavi” Mjesec, neobičan fenomen. Nažalost, prognoze vremena ne idu na ruku znatiželjnicima koji bi uživali u ovom fenomenu. Ipak, pokušajmo ujutro proviriti kroz prozor spavaće sobe. U 6 sati i 12 minuta vrhunac je pomrčine. Ovo je tim zanimljivije jer će se ovakva pomrčina dogoditi tek 2123. godine!

Brodolom nedaleko obala Libije. Troje preživjelih koje je spasio vojni helikopter i prevezao do Lampeduze kažu da je na palubi gumenog čamca bilo 120 osoba među kojima 10 žena i dvoje djece. Nitko nije pronađen. Papa Franjo danas je molio za stradale kao i za one koji su krivi za ovu tragediju. Tragedija se dogodila u petak popodne na ruti Libija – Italija oko 50 km na sjeveroistoku od Tripolija.

Dijalog tamo gdje se ne bi očekivalo – Maulana Muhammad Abdul Qadir Azad, koji je služio vjernicima kao veliki imam u mošeji Badshahi u Lahore-u kroz 30 godina, preminuo je u siječnju 2003. godine. Bio je “veliki promicatelj mira i međureligijske harmonije a nadasve dijaloga između kršćana i muslimana. Bio je vatreni  promicatelj harmonije među različitim muslimanskim zajednicama i s osobama drugih vjera” – istaknuo je dominikanac  p. James Channan, direktor “Peace center”-a u Lahore-u propovijedajući u mošeji Badshahi, kraljevskoj mošeji u Lahoreu. (prema agenciji Fides). Dijalog je jednostavno imperativ i drugoga puta nema. 

♠ Od 21. siječnja 2018. do danas 20. siječnja 2019. bilo je 1,570.289 ulaza (posjeta) na našim stranicama ♠