Obraćenje sv. Pavla – Tvrdoća srca

25 sij

Danas Crkva slavi Obraćenje svetog Pavla apostola. Pavao se rodio u Tarzu u Ciliciji, između 5. i 10. godine. Potječe iz maloazijske židovske obitelji s pravom rimskoga građanina, pa je uz hebrejsko ime Šaul imao i rimsko Paulus. Stekao je solidno obrazovanje i rabinsko zvanje u Jeruzalemu. Kao pripadnik farizejske struje progonio je prve kršćane, mladu crkvu. Njegovo obraćenje bilo je dramatično. Otvorile su mu se oči za Božji plan: prepoznao je u Kristu spasitelja, mesiju.  Nakon obraćenja, oko 34. godine, pridružio se apostolima. Njegovo solidno znanje starozavjetne tradicije, biblijske misli, u svjetlu Kristove smrti i uskrsnuća, u njegovim je očima dobilo konačni smisao. On će lucidnim promišljanjem i pisanjem udariti temelje teologiji. Ne samo da je bio vrsni teolog nego je “u zgodno i nezgodno vrijeme sa svom strpljivošću i naukom” naviještao  radost spasenja. On je sav “izgorio” u naviještanju i utvrđivanju prvih zajednica u vjeri u Krista raspetog i uskrslog. Završit će u Rimu mučeništvom uz riječi: ” Dobar sam boj bio, trku završio, vjeru sačuvao!”

Zaleđena fontana u slunjskom gradskom parku: da je malo veća bila bi zgodna za klizalište. Ovako djeca moraju putovati na Plitice na klizanje. Molimo gradske oce da prošire dimenzije ove fontane na 40 x 40 metara – kažu djeca mala i velika. Baš bi bilo zgodno! Imaju pravo sanjati!

Jutros je hladno, koji stupanj ispod ništice i pada slab snijeg. Tek po koja pahuljica. Dan je pomalo tmuran ali bjelina snijega daje malo vedrine.

Tvrdoća srca – Jedan je župnik zakasnio na pogreb i to ne deset minuta nego puna dva sata. Rodbina i narod su čekali. Strpljenja je ostajalo sve manje. Kad je župnik konačno došao nakon dva sata zakašnjenja dočekali su ga s gorčinom i pitanjima, predbacivanjima…Župnik je mirno stao pred lijes, kratko se ispričao i nastavio: “Vi ste me čekali dva sata. S pravom ste postali nestrpljivi. A ja sam ovog pokojnika čekao 20 godina da prekorači prag crkve i da odgovori na Božju ljubav koja ga je čekala. Nisam to dočekao! Mi se svejedno molimo za njega jer je to jedino što možemo učiniti. Ostalo je u rukama Božjim”. Nastao je tajac. Svi su se razišli pomalo zamišljeni…