Danas sv. Agata – 27. obljetnica preleta MIG-a u Pulu

5 velj

Danas crkva slavi spomendan sv. Agate. Živjela je u polovicom trećeg stoljeća na Siciliji. Bilo je to vrijeme progona kršćana. Agata je bila lijepa djevojka u koju se zagledao rimski upravitelj. Tražio je od nje da se odrekne Isusa Krista. Nije se htjela odreći Krista Spasitelja pa je stavljena na užasne muke. Spominju je mnogi kršćanski pisci a vjernici je slave kao hrabru ženu, uzornu kršćanku koja je ostavila divno svjedočanstvo hrabre vjere.

Nastavlja se oblačno i prohladno vrijeme u slunjskom kraju. Danas su dva sprovoda na slunjskom groblju: u 15 sati pogreb Roze Cindrić a potom u 15.30 Jadranke Gračan.

Dobro se podsjetiti: pred 27. godina hrabri pilot Danijel Borović  pobjegao je  s aerodroma Željava s MIG-om i spustio letjelicu 4. veljače na aerodrom u Puli. Bio je to hrabri podvig jer su ga dobro pratili radari zloglasne JNA. Ovo je bio početak stvaranja hrvatskog ratnog zrakoplovstva. A kap koja je prelila čašu pilotu Danijelu Boroviću bilo je bombardiranje Vaganca 8. listopada 1991. Tog je dana ovo malo selo – nadomak aerodroma Željava – tukla JNA teškim topništvom, zrakoplovima, tenkovima…Selo su pretvorili u buktinju. Ovo nije imalo neki strateški značaj nego je bila demonstracija grube sile. Srpski piloti odradili su ovaj kukavički posao i pokazali svoje pravo lice. 

Pilot Danijel Borović (snimljen u Vagancu 14.09.2018)