U krizi novi početak – Stepinčevo

10 velj

Gospodin nas je pohodio i pohađa u našoj svakidašnjici. Ne traži u nama i među nama posebno sposobne ljude. Ne traži ni savršene, bezgrešne ljude. Traži i očekuje od nas da čujemo njegovu riječ i pođemo za njom. Upravo po poslušnosti njegovoj riječi može nas učiniti prikladnima za Božje kraljevstvo, otvoriti nam nova obzorja. Isus iz lađice propovijeda ljudima na obali. Duboka voda simbol je kaosa, slijepih sila i čovjekove nemoći pred njima. Upravo s takve vodene površine Isus govori riječ koja otvara nove vidike.Ovdje ne završava Isusova poruka. Traži od Šimuna da odmaknu lađu od obale i baci mreže. Petar se čudi Učitelju i njegovoj nestručnosti kad je riječ o ribarenju. Ali, sluša Gospodina: na tvoju riječ bacit ću mreže! Ulov je čudesan. Naš aktivizam ne spašava ljude nego Božja milost. Isus Šimunu obećava: “Odsad ćeš loviti ljude!” Ove riječi neki krivo tumače. Ne radi se o manipulaciji ljudima nego njihovu spašavanju iz kaosa: more je simbol mračnih sila iz kojih će Petar  (crkva) spašavati ljude. Ali ne svojom snagom i umijećem nego  Božjom snagom. Zato trebamo imati hrabrosti napustiti svoje sljepoće, sebične planove i otvoriti se punini života u koji nas Gospodin vodi.

Jutarnja misa u Slunju

Sa mise jutros u Slunju u 8 sati

U 11 sati

Stepinčevo – Na današnji dan 1960. godine preminuo je u kućnom pritvoru u Krašiću kard. Alojzije Stepinac. Živio je i vodio Božji narod u srazu dviju ideologija – nacističke i komunističke – koje su ostavile ruševine, grobove, razorene živote. Jedna i druga su bile sotonski projekt  a to je ubijanje, uništavanje, razaranje.  Pojedinac je bio nemoćan pred ovim bezumljem. Kardinal je pomagao i spašavao pojedince prema skromnim mogućnostima. Komunističke vlasti montirale su proces i osudili ga na robiju. Pred pritiskom svjetske javnosti stavili su ga u kućni pritvor. U bezumnom vremenu on ostaje duhovna veličina koji se odupro gaženju ljudskog dostojanstva. Kardinal Kuharić će Kuharić istaći da je on ” mržnju progonitelja stišavao molitvom, oštricu zloće poniznom šutnjom, uvrede opraštanjem, ideološke zablude istinom evanđelja, drskost stražara otmjenošću, ludost svijeta mudrošću Božjom’“.

 

IZ ARHIVA:

Bilo je to 13.09.2008. godine na Udbini: hodočašću na Udbinu pridružili su se slunjski krizmanici ( među njima i po koji ministrant) koji su krizmani 23.05.2009. U toj su generaciji bila 34  krizmanika