Slunj: dekanataska sjednica

13 velj

Danas je u Slunju s početkom u 11 sati održana dekanatska sjednica. Nakon božićnih blagdana, blagoslova kuća i kratkog predaha, svećenike čekaju novi izazovi i zadaće. Poslužitelji Riječi ne mogu se dugo opustiti nego “u zgodno i nezgodno vrijeme sa svom strpljivošću i naukom” naviještati Riječ. Riječ se naviješta ne samo ustima nego i svjedočanstvom života, molitvom, uranjanjem u Božju dobrotu…Petorici svećenika ( mons. Marijan Ožura, svećenik u miru, vlč. Stanko Smiljanić, vlč. Šimo Božić, vlč. Ivan Hodak, mons. Mile Pecić) u dekanatu pridružio se i vojni kapelan preč. Milenko Majić. Susret su počeli molitvom brevijara (treći čas). Himan su otpjevali: šest muških glasova zaista zvuči kao da dolaze s drugog svijeta!

Domaćin i dekan Mile Pecić otvorio je sjednicu za koju je predviđeno pet točaka. Podsjetili su se na zadnju sjednicu koja je održana u Došašću. Dekan je podsjetio na duhovne vježbe svećenika koje se održavaju od 18. do 20. veljače na Plitvicama. Drugi termini su Krasno i Lovran. Duhovne vježbe načas promijene kut gledanja na svakodnevnicu te sve dobiva drugačije svjetlo. Oslobodimo se sitnih zarobljenosti i otvorimo Božjoj širini. Podsjetili su se na korizmeni susret koji će se održati 11. ožujka u Gospiću. Ovaj susret njeguje našu solidarnost u radu, u molitvi i trpljenju. Posebno su posvetili pažnju hodočašću u zagrebačku katedralu i Krašić blaženom kard. Stepincu. Ovo bi bilo biskupijsko hodočašće o čemu će još biti govora i  dogovora. O korizmenim pokorničkim bogoslužjima bit će riječi na idućoj sjednici. Korizmeno hodočašće na Udbinu predviđeno je 30. ožujka i to za čitavu biskupiju. U točci “razno” dotaknuti su neki problemi i poteškoće s kojima se svećenici svakodnevno  susreću. Nekad je veliko olakšanje kad jedni druge saslušaju i podjele međusobno radosti i tuge u pastoralnom radu. Duhovno dobro vjernika, njihovo spasenje na prvom je mjestu! Od toga svećenici polaze i k tomu se vraćaju…

Svećenici su se okrijepili u jednom slunjskom restoranu a nakon toga popili kavu u župnom stanu. Rastali su se radosni i ohrabreni za nove zadaće.

Snimak nakon sjednice

Papa Franjo: sa sotonom nema razgovora! – Papa Franjo nastavio je danas katehezu o Očenašu tumačeći da u molitvi koju nas je Isus naučio nema riječi “ja”. Dijalog s Bogom je “ti” koji se otvara “nama”, svim sestrama i braći koji su zajedno i koji trpe jer “Bog ljubi sve, pa i one koji ga vidljivo ne traže”.

Zaustavio se na riječima iz Očenaša “izbavi nas od zla” . Kako se ponašati u  zavođenju Zloga? Papa razmišlja: ” Sotona je jako educiran, kuca na vrata, zvoni, ulazi educiran i s drugarima…Jedno vam mogu reći u što sam uvjeren: “Sa sotonom nema razgovora!” Naš bi narod to rekao: “Tko s vragom tikve sadi o glavu mu se razbiju!”