Ostavili smo veljaču – Prvi petak – Otvaranje ribolova na Slunjčici

1 ožu

Stupili smo u treći mjesec, ožujak. A veljača ostaje zapamćena po čudesno lijepom vremenu. Jučer, na zadnji dan veljače. izmjereno je ponegdje čak 23 stupnja! Ni jutros nije u Slunju ispod ništice. Ptice su se već počele oglašavati, jorgovani su počeli pupati…

Prvi petak – Danas je prvi petak u mjesecu koji vjernici na poseban način doživljavaju. Isusovo je srce u petak kopljem probodeno dok je visio raspet na križu. Na Božju ljubav koja je išla do kraja, čovjek odgovara. Danas će se u mnogim crkvama misnom slavlju pridružiti veći broj vjernika, negdje će prirediti sat klečanja. Čovjek ostaje zbunjen pred Božjom ljubavi i jednostavno pada na koljena.

U Slunju danas misa u 17 sati a potom klečanje.

Jorgovan se budi

Jutros su članovi športsko-ribolovnog društva “Slunjčica” otvorili ribolov na pastrvu na Slunjčici. U ranu zoru bili su na ovoj rijeci-ljepotici i bacili udice. Prvu ribu koju ulove, poljube i puste natrag u vodu.  (snimak Ivan Tolj)
Dobar ulov! Nakon ručka ribiči su pokazali pastrve koje su trebali uloviti.  Naime, nećemo se hvaliti! To nisu ribe ni ulovljene ni preparirane nego od spužve vješto napravljene pastrve koje izgledaju kao prave. One su dio malog muzeja smještenog u “munjari”, prvoj slunjskoj hidroelektrani na Slunjčici.
Slunjčica pruža priliku ne samo za ribičiju nego za odmor tijela i duše
Neki susreti ostaju posebno zapamćeni. Među takve spadaju oni neplanirani, spontani…Takav se danas dogodio u Slunju: na putu u Topusko  slunjskog su župnika posjetili članovi vatrogasnog društva iz Sinca (gdje je on bio 9 godina župnik). Razgovor ugodni, sjećanja, radost susreta…
Domaća pastrva ulovljena danas na izvoru Slunjčice. Duga 67 cm i teška 3,10 kg na rapalu .Ulovio Damir Vuković  i poslao fotografiju.