Terorizam na koljenima?

30 ožu

Užasni atentati odnosno pokolji u Parizu i u Bruxellesu, u srcu Europe, zaprepastili su svijet. Europa, koja njeguje demokarciju i raznolikost možda i pretjerano, doživjela je pokolje nevinih ljudi. Terorizam je ušao na velika vrata u Europu. Međutim, ne trebamo dati emocijama da nas vode. Treba hladne glave razmisliti. Ovdje donosimo razmišljanje hladne glave talijanskog stručnjaka za terorizam Alessanda Orsini.

ISHIL umire! – tvrdi Alessandro Orsini, direktor Centra za studij terorizma na sveučilištu u Rimu, docent sociologije terorizma i istraživač na MIT u Bostonu (gdje je napisao svoju zadnju knjigu “ISHIL. Najpovlašteniji teroristi na svijetu i sve što je učinjeno da ih se popularizira”), kojemu bi trebalo vjerovati. Njegovi radovi, prevedeni i u Iranu, pojavili su se u prestižnim međunarodnim znanstvenim revijama koje su specijalizirane za terorizam. Orsini je analizirao pokolj u Bruxellesu suprotno dominantnom mišljenju.

Profesore, koja je ideja atentata u Bruxellesu?

Moja ideja o ovom zadnjem atentatu je da je drastično reduciran operativni kapacitet ISHIL-a. Ustvari, ako usporedimo atentat u Parizu s onim u Bruxellesu opažamo da je u Parizu ISHIL zaposlio komandu od 10 džihadista koristeći automate i prsluke s eksplozivom. Bili su podijeljeni u tri grupe koje su izvele šest simultani atentata na različitim gradskim lokacijama. U Bruxellesu ISHIL je koristio samo trojicu kamikaza i nitko od njih nije koristio automatsko oružje.

Koju važnost dajete ovoj razlici?

Vrlo velika razlika jer većina ubijenih u Parizu nije stradala od prsluka s eksplozivom nego od automatskih pušaka…

Kako to tumačite?

ISHIL nije raspolagao s brojem džihadista kao u Parizu. Da je imao, koristio bi ih jer džihadističke organizacije imaju interes podizati sve više razinu napada. Ili jednostavno žele realizirati atentate s više spektakla i više krvi. Ključni razlog je da ISHIL nije uspio ponoviti užas pokolja u Parizu jer su njegovi resursi smanjeni.

Mislite li da je pirotehničar bio isti?

To je potvrda moje teze. Da je ISHIL jači, povećao bi broj pirotehničara između 13. studenog 2015. i 22. ožujka 2016. Ako ISHIL raspolaže samo s jednim pirotehničarem da bi realizirao atentat u čitavoj Francuskoj i u čitavoj Belgiji, znači da nije povećao svoje ofenzivne kapacitete. Ja oplakujem sve ubijene, ali računajmo. U Parizu je 130 a u Bruxellesu 35 žrtava. Nakon Pariza, ISHIL je najavio sve jače atentate ali emprijsko analiziranje terorizma, bazirano na činjenicama a ne na emocijama, pokazuje da ISHIL u ovoj užasnoj igri pokera blefira. Ja gledam njegove karte očima komparativne socijologije.

 U svojoj zadnjoj knjizi orjentirali ste se na buduće scenarije. Kakvi su ti scenariji?

ISHIL umire.

 Na čemu počiva ova vaša tvrdnja?

Počiva na studiju svih dobitaka i gubitaka ISHIL-a. S vojnog stanovišta gledano možermo reći: ISHIL je ništa koji juri u ništa. Sva njegova osvajanja i širenje nastala su zbog odsutnosti ozbiljne oporbe. Kad je napadnut s minimalnim snagama, neprestano gubi. Godina 2015. bila je za ISHIL strašna godina s obzirom da je u siječnju 2016. vođa al Baghdadi smanjio plaće u Rakki za 50 %, uveo je mjeru za kruh. U siječnju 2015. izgubio je bitku za Kobane, u travnju je izgubio Tikrit, u listopadu je izgubio Baiji gdje se nalazi važna rafinerija. Dana 13. studenog, na dan pokolja u Parizu, izgubio je Sinjar i 22. prosinca izgubio je Ramadi. Ovih tjedana izgubio je Palmiru. Kad se Rusija i USA usuglase o Siriji, okrenut će oružje protiv Baghdadija. ISHIL će definitivo biti eliminiran.

Hoće li biti drugih atentata?

Zasigurno da, ali u realnoj mjeri ili onoliko koliko tijelo moralno ranjeno može učiniti.